Adriana Banásová Kultúra

Bratislavu ovládli superhrdinovia. Chcete stretnúť Hulka či Spider-Mana v skutočnej veľkosti?

Obchodné centrum pripravilo pre návštevníkov ďalšiu „chuťovku“ v podobe interaktívnej výstavy I ♥ hrdinov. Vymyslené komixové postavy prevažne z pera Stana Lee-ho tak môžete skutočne stretnúť po prvýkrát aj u nás.

Ilustračný obrázok k článku Bratislavu ovládli superhrdinovia. Chcete stretnúť Hulka či Spider-Mana v skutočnej veľkosti?
Foto: Adriana Banásová / Zdroj: Dnes24.sk

Počas júna sa môžu malí i veľkí tešiť na netradičnú zábavu v podobe hier či filmov. Ponúkne im ju výstava, ktorá má na Slovensku svoju premiéru. Thora alebo Hulka budete môcť potulkami centrom stretnúť v skutočnej nadživotnej veľkosti. Pre viac aktívnych sú pripravené aj videohry, kvízy, výroba masiek a kostýmov.

Zábava aj pre „veľkých“

Akcia naplno odštartovala v dnešnú sobotu, kedy centrum vítalo prvých zvedavcov. Deti sa mohli s obľúbenými komixovými postavami odfotografovať, prípadne sa nechať od animátorov pomaľovať na tvár.

„Prišiel som sem, lebo som bol na Avengerov v kine a veľmi som ich chcel vidieť aj naživo a odfotiť sa s nimi,“ prezradil nám malý nadšenec Peter.

Deti však neboli jediné, kto si vitríny či postavičky nadšene obzeral. Medzi fanúšikov sa s chuťou zradili aj oteckovia, ktorí sa tak na chvíľu vrátili do detských čias. „Spomínam si, že ako teenager som hltal tieto „marvelovky“. A musím sa priznať, že mi to zostalo dodnes, hoci už sú iné povinnosti a na komixy už nie je toľko času,“ vysvetlil pán Juraj.

Druhý víkend bude v znamení filmu a kvízov, plných neľahkých úloh.

Postavy superhrdinov sú síce „ozrutné“, no nemé. Nemusíte však zúfať- skutočne živé komixové postavy budete môcť stretnúť v tretí júnový víkend, kedy budú animátori prezlečení v kostýmoch obľúbených hrdinov – Ironmana, Spidermana a Captaina Americu a budú svojim fanúšikom k dispozícii vo vybraných zónach. Posledný víkend bude v centre prebiehať kreatívny workshop a pre „knihomoľov“ bude k dispozícii špeciálna knižnica.

Priestory nákupného centra sa tak počas júna premenia na miesto plné zábavy, hier a filmov, ktorých hlavnými protagonistami nebude nikto iný, ako superhrdinovia. Viete, čo ale filmovému spracovaniu predchádzlo?

Stvorenie superhrdinov

Veľká časť hlavne mužskej populácie holdovala najmä v detstve príbehom s nadprirodzenými postavami, ktoré sa od bežných smrteľníkov niečím odlišovali. Tým niečím bola neobyčajná sila a schopnosti, ktoré ďaleko prevyšovali naše – ľudské. Príbehy sa postupom času transformovali a modernizovali, až koncom 19. storočia vznikol komix.

Tieto chronologicky usporiadané kresby, ako stojí v definícii komixu, sa tvorili a šírili do sveta najmä z Japonska a USA. A presne v Amerike vzniklo tesne pred 2. svetovou vojnou v roku 1939 komixové vydavateľstvo Marvel, ktorého protagonistov môžete na výstave vidieť.

Pôvodný názov komixovej spoločnosti však znel Timely Comics. Založená bola americkým spisovateľom Martinom Goodmanom a na súčasný názov premenovaná až v roku 1961. V tom istom roku spisovateľ Stan Lee a kresliar Jack Kirby vytvorili dodnes známu superhrdinovskú tému – Fantastická štvorka, ktorá odštartovala éru superhrdinov – Incredible Hulk, Iron Man, Mighty Thor, Avengers, Spider-Man… Tí sa stali veľmi vďačnou témou pre filmy, ktoré nám v súčasnosti takpovediac valcujú kiná.

Celý program podujatia nájdete TU

Prečítajte si tiež: Túžite sa previesť loďou po Dunaji či dostať sa s kapitánom do remorkéra? To všetko môžete počas dnešnej akcie Deň prístavov

I ♥ HRDNIOV v OC Central
19
Galéria
Foto: Adriana Banásová / Zdroj: Dnes24.sk
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM