Webnoviny - Rôzne

Bratislavu a Košice čaká veľké upratovanie

Príprava tohtoročných majstrovstiev sveta v ľadovom hokeji si vyžiada upratovanie, čistenie, opravy i rekonštrukcie železničných a autobusových staníc, ako aj letísk v Bratislave a Košiciach.

Významné miesta hromadnej prepravy totiž očakávajú viac cestujúcich, a to návštevníkov šampionátu v oboch mestách, v ktorých sa budú hrať majstrovské zápasy od 29. apríla do 15. mája v Bratislave a Košiciach.
„Na základe prehliadky spomenutých železničných staníc bolo nutné pristúpiť k niektorým nápravám a rekonštrukciám tak, aby mohla byť zabezpečená bezpečnosť cestujúcich a čistota predstaničných a verejných priestorov staníc. Niektoré opatrenia sa už postupne realizujú. Pri odstraňovaní nedostatkov budú Železnice SR využívať najmä svoje vlastné prostriedky a kapacity,“ informovala zástupkyňa riaditeľa Odboru komunikácie Generálneho riaditeľstva ŽSR Dana Hurtová.

Na bratislavskej hlavnej vlakovej stanici už od decembra rekonštruujú piate nástupište. Do majstrovstiev plánujú vymeniť dvojkrídlové vstupné dvere a opraviť bočné dvere. Opravu čaká aj fasáda vo vestibule, asfalt v priestore prednádražia. Vyčistia tiež koľajisko i svietidlá, zo stien odstránia grafity. Pred budovou stanice doplnia lavičky a vymenia odpadkové koše.
„V stanici budú nainštalované reklamné pútače a informačné tabule zľahčujúce orientáciu návštevníkov a cestujúcich, ktoré zabezpečujú mesto Bratislava a Dopravný podnik mesta Bratislava,“ informovala Hurtová.

Železničnú stanicu v Košiciach čakajú opravy v prijímacej budove i na nástupištiach. Podobne ako v hlavnom meste tak aj v Košiciach chcú odstrániť zo stien graffiti. V hale majú upraviť osvetlenie, vyčistiť, prípadne vymeniť svietidlá. Fasáda by sa mala dočkať opravy. „V galérii v prijímacej budove uvažujeme o obnove čakárne pre matky s deťmi a obnove čakárne pre cestujúcich,“ informovala Hurtová.

Okrem iného tiež uviedla, že v hale prijímacej budovy bude nainštalovaný elektronický ochranný systém proti holubom a z galérie odstránia aj neaktuálny informačný systém. Počas majstrovstiev zvýšia frekvenciu upratovacích prác, dodala.

Autobusová stanica Mlynské Nivy prejde pred MS v ľadovom hokeji niekoľkými „kozmetickými“ úpravami, ktoré pomôžu k zlepšeniu jej vzhľadu, uviedla hovorkyňa spoločnosti Slovak Lines, a.s. Eva Vozárová. Aj autobusovú stanicu čaká odstraňovanie grafitov a niektoré plochy dostanú nový náter.
„Pre uľahčenie orientácie návštevníkov Bratislavy budú v priestoroch autobusovej stanice umiestnené reklamné a informačné pútače. Detaily týkajúce sa informačných tabúľ sú momentálne predmetom rokovaní,“ informovala Vozárová.

Ako ďalej uviedla, v uplynulých dňoch zlepšili na autobusovej stanici označenia nástupišťa linky Bratislava – Viedeň, odkiaľ odchádzajú autobusy na letisko Schwechat.
„Predpokladáme, že práve táto linka bude najviac vyťažená v súvislosti s MS. Záujem o cestovanie medzi letiskom Schwechat a Bratislavou bude neustále monitorovaný a spoje budú posilňované podľa aktuálnej potreby,“ zdôvodnila hovorkyňa. Podľa prieskumu spoločnosti Slovak Lines, a.s. prejde denne autobusovou stanicou približne 30-tisíc ľudí. „Predpokladáme, že počas MS tento počet narastie asi o 30 percent. Zvýšené kapacitné nároky sme pripravení zvládnuť,“ dodala Vozárová.

Na autobusovej stanici v Košiciach pripravuje spoločnosť Eurobus, a.s. vymeniť mobiliár stanice, ako napríklad odpadové koše. Podľa marketingového manažéra firmy Eurobus, a.s. Adriana Forraia čaká nástupištia aj obnova náterov.
„Pripravujeme infostánok s personálom, tabule v interiéri a exteriéri stanice s programom, navigačnými mapami a inými informáciami, nálepky a plagáty v autobusoch. Pripravená je aj videoprodukcia priamo v autobusovej stanici,“ uviedol Forrai.

Letisko M. R. Štefánika – Aiport Bratislava, ktoré má od júna 2009 nový terminál, je podľa hovorkyne letiska Dany Madunickej pripravené poskytnúť organizátorom šampionátu priestor pre uvítacie stánky alebo iné formy sprostredkovania informácií po príchode účastníkov a návštevníkov turnaja, ako je to na podobných podujatiach na vstupných letiskách obvyklé.
„Vo všeobecnosti možno predpokladať, že počas konania MS v ľadovom hokeji vzrastie záujem o leteckú dopravu na Slovensko, pričom profitovať budú zrejme všetky letiská v regióne, či už Bratislava, Košice alebo susedná Viedeň. Dôležité budú nielen lety pre fanúšikov, ale i vybavenie samotných športových tímov,“ uviedla. Dodala, že z prevádzkového hľadiska neočakávajú na bratislavskom letisku výraznejšie problémy.

Letisko Košice pripravuje pre návštevníkov počas MS vo verejnej časti terminálu infodesk, ktorý bude personálne obsadený vyškolenými pracovníkmi na poskytovanie komplexných informácií o majstrovstvách, doprave, možnostiach ubytovania, kultúrnych akciách a pod.

„Riešime inštaláciu informačného kiosku pre turistov, ktorí prídu na šampionát, ponúkli sme magistrátu za výhodných podmienok bigboardy a citylighty na propagáciu mesta a hokeja. V letiskovom termináli máme nainštalované plazmové obrazovky, kde plánujeme premietať propagačné filmy o Slovensku a východoslovenskom regióne,“ informovala asistentka výkonného riaditeľa Letiska Košice Zuzana Petrášová. Ako ďalej uviedla, po zimnom období je naplánované vyčistenie exteriérov košického letiska. „Plánujeme odstránenie posypových materiálov z parkovísk a ciest, ktoré sa používali v zimnom období,“ avizovala Petrášová.

Zdroj + foto: Webnoviny.sk + sita

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM