Adriana Banásová Správy Správy

Bratislavským cestám sa snáď polepší. Mesto žiada na ich opravu milión eur

Hlavné mesto opäť žiada od Bratislavského samosprávneho kraja (BSK) účelovú dotáciu na opravu ciest. Pre budúci rok si pýta milión eur, schválili to mestskí poslanci.

Ilustračný obrázok k článku Bratislavským cestám sa snáď polepší. Mesto žiada na ich opravu milión eur
Zdroj: TASR

O tom, či BSK mestu peniaze pridelí, budú rozhodovať poslanci kraja.

Na Slovensku spravujú cesty 2. a 3. triedy samosprávne kraje. V Bratislave ale funguje istá anomália a stará sa o ne hlavné mesto. Aj preto bratislavská samospráva už v minulosti trikrát žiadala dotáciu od kraja, uspela ale iba v roku 2013. Tento rok však kraj rozdeľoval peniaze na opravy ciest medzi mestské časti.

Milión eur nie je veľa

„Župa má v kapitole komunikácie na tento rok 13,5 milióna eur. Ak by sme to spravodlivo rozdelili medzi obyvateľov župy, ktorých v Bratislave žije 430.000 a mimo Bratislavy 200.000, tak potom by Bratislava mala dostať až deväť miliónov eur. Čiže, ak žiadame milión, nemyslím si, že je to veľa,“ uviedol mestský poslanec Jozef Uhler, šéf Pravicového klubu, ktorý bol jedným z predkladateľov návrhu žiadosti o dotáciu.

„Významná časť obyvateľov župy je zároveň obyvateľmi mesta a kraj má neproporcionálne viac finančných prostriedkov na opravy ciest, z ktorých desiatky tisíc kilometrov druhej a tretej triedy sa nachádzajú práve na území Bratislavy,“ podotkol ďalší zo skupiny predkladateľov, poslanec Martin Chren z klubu Bratislava Inak.

Podľa neho je spravodlivé si tieto finančné prostriedky rozdeliť. „Tak, aby obyvatelia kraja, ktorí využívajú cesty na území mesta, na ne aj prispeli zo zdrojov župy,“ dodal.

Nový systém prerozdeľovania peňazí

Mestskí poslanci zároveň vyzvali primátora, aby začal s krajom rokovať. Po roku 2017 sa má podľa nich zaviesť systém spravodlivého prerozdelenia peňazí na údržbu ciest druhej a tretej triedy v Bratislave, a to podľa počtu obyvateľov jednotlivých okresov v kraji.

„Aby sa čiastočne zohľadňovalo aj to, koľko má Bratislava obyvateľov, a teda, že župa nie je len Senec, Pezinok a Malacky, ale je to aj Bratislava,“ podotkol Uhler.

O pridelení dotácie budú rozhodovať poslanci kraja. Hovorkyňa BSK Lucia Forman však pripomína, že poslanci v júni schválili 496.020 eur, ktoré formou dotácie dostali mestské časti na opravu a rekonštrukciu ci­est.

„Veríme, že aj pán primátor považuje mestské časti Bratislavy za súčasť mesta,“** dodala hovorkyňa.

V Bratislave sa nachádza 51.292 kilometrov ciest druhej a tretej triedy. Mestskí poslanci pripomínajú, že na ich správu a údržbu však mesto nemá žiadne extra finančné zdroje, pričom po nich jazdia autá zabezpečujúce dopravnú obslužnosť celého kraja.

ilustračná foto

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM