Správy

Bratislavský samosprávny kraj sa pripravuje na Európsky samit, záujem sústredí aj na rozbehnuté projekty

Najväčším úspechom a zároveň výzvou pre Bratislavský samosprávny kraj (BSK) je možnosť organizovať s hlavným mestom Európsky samit regiónov a miest, ktorý sa v Bratislave uskutoční 8. a 9. júla 2016.

Ilustračný obrázok k článku Bratislavský samosprávny kraj sa pripravuje na Európsky samit, záujem sústredí aj na rozbehnuté projekty
Zdroj: TASR

Predseda BSK Pavol Frešo pripomenul, že samit bude jedným z hlavných podujatí počas slovenského predsedníctva v Rade Európskej únie a očakáva sa na ňom účasť takmer tisícky zástupcov regiónov a miest EÚ.

V roku 2016 sa bude kraj zaoberať tiež prípravou výstavby športovej haly pre kolektívne športy. „Jednou z priorít ostáva aj dobudovanie Duálnej akadémie,“ uviedol pre TASR Frešo.

BSK bude tiež pokračovať v rozbehnutých projektoch. „Už v januári napríklad začne Bezpečný ženský dom pomáhať matkám s deťmi, ktoré utekajú pred násilníkom,“ avizoval Frešo. „Priebežne budeme opravovať komunikácie, v roku 2016 máme na to v rozpočte viac ako päť miliónov eur,“ doplnil.

Veľkú pozornosť bude samosprávny kraj venovať dotačnej podpore. Na dotácie je v rozpočte na rok 2016 alokovaných 2.100.000 eur, teda približne rovnaká suma ako v roku 2015. Pribudne však napríklad projekt pre rozvoj vidieka za 100-tisíc eur, určený pre malé projekty na cykloodpočívadlá alebo značenie trás.

„V rámci dotácií na kultúrne aktivity kraj zvýšil objem finančných prostriedkov na dvojnásobok, zo 400-tisíc na 800-tisíc eur,“ upozornil Frešo. Mestá a obce v kraji i mestské časti Bratislavy budú môcť aj v roku 2016 požiadať o dotácie v programe Naša škôlka – Náš kraj.

„Opäť podporíme aj rekonštrukcie ciest v mestských častiach Bratislavy v rovnakom objeme, ako tomu bolo v roku 2015,“ informoval Frešo. Šéf BSK predpokladá, že kraj v roku 2016 podporí celkovo približne 800 projektov, čo bude o 100 viac ako v roku 2015.

Prečítajte si tiež: Bratislavský samosprávny kraj v roku 2015 poskytol dotácie v sume viac ako 2 milióny eur

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM