Správy

Bratislavský samosprávny kraj dá v budúcom roku najviac peňazí na vzdelávanie

V budúcom roku bude Bratislavský samosprávny kraj hospodáriť s vyrovnaným rozpočtom viac ako 144,7 milióna eur. Najviac z toho pôjde na vzdelávanie.

Ilustračný obrázok k článku Bratislavský samosprávny kraj dá v budúcom roku najviac peňazí na vzdelávanie
3
Galéria
Zdroj: Bratislavský samosprávny kraj

Rozpočet na rok 2017 schválili poslanci na zasadnutí krajského zastupiteľstva. Podľa predsedu BSK Pavla Freša ide kraj v poslednom roku len do projektov, o ktorých sa vie, že sa uskutočnia.

Najviac do škôl

Najviac výdavkov, ktoré zahŕňajú ako bežné, tak kapitálové, a to viac ako 50 miliónov eur, by malo ísť na vzdelávanie. Kraj je v súčasnosti zriaďovateľom 56 stredných škôl, z toho 14 gymnázií a 35 stredných odborných škôl, troch spojených škôl, dvoch konzervatórií a dvoch jazykových škôl.

Snahou je pripravovať kvalifikovaných stredoškolsky vzdelaných odborníkov pre potreby praxe, remeslá, ale aj pre vysokoškolské štúdium na Slovensku i v zahraničí.

Regionálne školstvo dáva podľa kraja základ pre fungovanie priemyslu, poľnohospodárstva či rozvoj remesiel, a to aj podporou celoživotného vzdelávania. Práve tá je v rámci projektov na jednotlivých centrách odborného vzdelávania jednou z priorít na najbližšie roky.

Kde a koľko investujú

Viac ako 25 miliónov eur by malo poputovať do sociálnych služieb a na plnenie kompetencií kraja v oblasti sociálnej politiky. Nezabúda sa však ani na zdravotníctvo, ktoré by malo byť v roku 2017 podporené sumou 930 00 eur.

Komunikácie a cesty v rámci kraja by mali v budúcom roku zhltnúť viac ako 13 miliónov eur. Tie by mali byť použité na zabezpečenie zjazdnosti a bezpečnosti premávky na všetkých 518 kilometroch komunikácií vo vlastníctve BSK. Okrem toho vyčlení kraj takmer 12 miliónov eur na oblasť dopravy, konkrétne cez rozpočtové podprogramy železničná doprava, autobusová doprava a Bratislavská integrovaná doprava.

Pre kultúru je v budúcoročnom rozpočte kraja alokovaných takmer 4,4 milióna eur, pre oblasť cestovného ruchu vyše jeden milión eur a na šport skoro 400-tisíc eur.

Ilustračný obrázok

Bratislavský kraj dá v roku 2017 na podporu kultúry 900-tisíc eur
3
Galéria
Zdroj: Bratislavský samosprávny kraj
Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM