Tomáš Stupavský Samospráva

Bratislavský samosprávny kraj chce vybudovať ďalšie lávky pre peších a cyklistov cez rieku Morava

Lávkami pre peších a cyklistov chystá Bratislavský samosprávny kraj spojiť slovenské obce na Záhorí s Rakúskom cez rieku Morava. Zámer spájania vítajú starostovia obcí na oboch hraničných brehoch a podporujú všetci starostovia západných mestských častí Bratislavy.

Ilustračný obrázok k článku Bratislavský samosprávny kraj chce vybudovať ďalšie lávky pre peších a cyklistov cez rieku Morava
Zdroj: TASR

„Prinesieme projekty, ktoré spoja prihraničné obce ponad rieku Moravu práve takýmito lávkami, alebo podobnými lávkami, ako je to v Devínskej Novej Vsi. To, čo chceme urobiť ďalej, je vlastne pospájať to, čo bolo voľakedy spojené. Či už Vysokú pri Morave, alebo Gajary, alebo Suchohrad, práve preto, aby sme dosiahli spojenie dvoch svetov, Dolného Rakúska a Záhoria pomocou cyklolávok,“ povedal dnes predseda Bratislavského samosprávneho kraja (BSK) Pavol Frešo po stretnutí starostov obcí Záhoria vo Vysokej pri Morave.

Frešo predstavil starostom zámer BSK vybudovať lávky pre peších a cyklistov medzi rakúskymi a slovenskými obcami. Tie plánuje kraj financovať v rámci Operačného programu INTERREG VA SK-AT 2014–2020 ako prostriedok podpory trvalo udržateľnej dopravy.

Informácie poskytla Veronika Beňadiková z BSK.

Pomoc pre cestovný ruch

Lávky medzi Záhorím a Rakúskom by mali slúžiť najmä cyklodoprave, čím by sa podporilo nielen cestovanie za prácou či za službami, ale aj cestovný ruch. Cieľom je, aby tieto lávky na rakúskej a aj na slovenskej strane končili priamo v obci a aby tak prechádzajúci mohli plynulo pokračovať v cestovaní integrovanou dopravou. Či už autobusom, alebo vlakom. Práve preto BSK plánuje realizovať lávky len na miestach, kde by nepredstavovali zásadný zásah do chráneného územia.

„Ľudí môžu spojovať len mosty a ja pevne verím, že tie mosty, ktoré sa vybudujú, znovu spoja to, čo železná opona rozdeľovala. Spojí to obyvateľov jednej aj druhej strany, aby sme mohli pracovne, kultúrne medzi sebou znova vychádzať, tak ako to bolo vždy,“ podporil zámer Bratislavského samosprávneho kraja starosta Vysokej pri Morave Dušan Dvoran.

Vzorom je Cyklomost slobody

Projekt lávok pre peších a cyklistov by mal plynulo nadväzovať na úspešný projekt Cyklomosta slobody, ktorý získal viacero architektonických ocenení. Cyklomostom slobody len za druhý polrok 2014 prešlo peši 61.632 ľudí a 44.853 cyklistov.

„Ja by som rád podporil ostatných kolegov, ktorí bojujú o to, o čo sme my bojovali dlhé roky. Cyklomost je nielen úžasnou stavbou, ktorá spája ľudí na dvoch stranách. Je to zbúranie železnej opony. Ale aj pre nás, samotných Devínskonovoveš­ťanov, sa to stalo naším novým korzom. Stalo sa to miestom stretávania ľudí. Je to naozaj jeden úžasný priestor,“ vyjadril podporu projektom cezhraničnej spolupráce starosta bratislavskej Devínskej Novej Vsi Milan Jambor.

Prečítajte si tiež: Bratislavu má s Trnavou spojiť nová cyklocesta. Povedie atraktívnymi vinohradníckymi oblasťami

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM