Ľuba Lesná Rôzne

Bratislavský Robinson. Legenda? Alebo skutočnosť?

Každé mesto má svoje legendy. Aj Bratislava. Napríklad v Bratislave sa už po stáročia traduje, že tu žil prešporský Robinson. Aj sa volal: Karol Jetting.

Ilustračný obrázok k článku Bratislavský Robinson. Legenda? Alebo skutočnosť?
Foto: Ľuba Lesná / Zdroj: Dnes24.sk

A má aj dátum narodenia a dátum úmrtia. Aj keď jeho existenciu nedokazujú zachované písomnosti. Podľa legendy sa narodil 1730 v Bratislave – vtedy Prešporku, a zomrel tiež v Bratislave v roku 1790.

Cestovateľ

Medzitým ale cestoval. Stihol byť úradníkom anglického kráľa v Senegale, neskôr konzulom toho istého anglického kráľa v Marseille. Dokonca sa dostal aj do otroctva, ale všetko sa šťastne skončilo, pretože bol veľmi šikovný. Keď sa už vyslobodil z otroctva, nasadol na loď, ktorá ho mala dopraviť do Londýna. Tam sa ale nedostal, pretože loď stroskotala.

Jetting na drevenej doske doplával na malý neobývaný ostrov, kde žil niekoľko rokov, kým ho nezachránila loď, ktorá sa plavila neďaleko a zbadala dym, ktorým Jetting signalizoval, že ostrov je obývaný. Naložili ho na záchranný čln a ten doplával k lodi.

Slávny v Londýne

Loď ho doviezla do Londýna, kde ho oslavovali. Jetting sa ale túžil vrátiť do Prešporka, a tak aj urobil. V roku 1790 v svojom rodnom meste celkom chudobný zomrel. Pochovali ho na Ondrejskom cintoríne.

Úspešná kniha

Sedem rokov po jeho smrti (1797) vyšla knižka od neznámeho autora s názvom: „Der ungarische Robinson, oder Schicksale und wunderbare Abendteuer Karl Jettings, eines geborenen Ungars” (slov. Uhorský Robinson, alebo Karol Jetting, vynikajúci dobrodružný osud jedného rodeného Uhra).

Či išlo o skutočné vyrozprávanie dobrodružštiev, ktoré naozaj Jetting zažil, alebo len o fikciu, ostáva nevyriešené dodnes. Prešovčania príbehom z knižky uverili.

Kniha mala veľký úspech. Prešporčania sa začali o Jettinga zaujímať. Zistili, že je pochovaný na Ondrejskom cintoríne a na jeho hrobe je len jednoduchý drevený kríž. Preto mu v roku 1844 prešporská mestská rada postavila náhrobok, aby si mesto uctilo slávneho rodáka.

Náhrobok stojí dodnes

Je to pieskovcový náhrobný kameň, nachádza sa blízo vchodu do cintorína, hneď za súčasným gréckokatolíckym kostolom. Reliéf zobrazuje plachetnicu na rozbúrenom mori. Po boku náhrobného kameňa je kotva. Na náhrobku bol aj nemecký nápis, tens a už zle číta. Malo by na ňom byť napísané: „Na spomienku na tomto cintoríne odpočívajúceho Karola Jettinga, prešporského Robinsona.”

Či naozaj Karol Jetting naozaj žil, sa už nemáme šancu dozvedieť. Faktom ostáva, že náhrobok Karla Jettinga, ktorého po stáročia poznáme ako Bratislavského Robinsona, naozaj na Ondrejskom cintoríne dodnes stojí.

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM