Správy

Bratislavský primátor sa stretol s vedením Generálnej prokuratúry

Primátor Bratislavy Ivo Nesrovnal sa stretol s vedením Generálnej prokuratúry SR za účelom informovania o stave petície proti hazardu.

Ilustračný obrázok k článku Bratislavský primátor sa stretol s vedením Generálnej prokuratúry
Zdroj: TASR

Primátor Bratislavy Ivo Nesrovnal informoval vedenie Generálnej prokuratúry SR o aktuálnom stave petície proti hazardu a ďalších krokoch v príprave všeobecne záväzného nariadenia za účelom obmedzenia hazardu v Bratislave priamo na osobnom stretnutí dnes na Generálnej prokuratúre SR.

Trestné oznámenie

Hlavné mesto SR Bratislava totiž minulý týždeň podalo na Generálnu prokuratúru SR trestné oznámenie na neznámeho páchateľa pre podozrenie zo spáchania trestných činov v súvislosti s chýbajúcimi petičnými hárkami petície proti hazardu. Bratislava24.sk o tom informovala hovorkyňa hlavného mesta Ivana Skokanová.

„Považoval som za potrebné informovať o aktuálnom stave vedenie Generálnej prokuratúry SR aj osobne. Preto som včera hovoril s generálnym prokurátorom p. Čižnárom a dnes aj s jeho námestníkmi pánom Šufliarskym a pánom Vanekom o tom, že v príprave všeobecne záväzného nariadenia pokračujeme a že to, čo sa stalo, nás v boji proti hazardu v Bratislave nezastaví. Bratislavčania totiž jednoznačne deklarovali, že hazard v meste presiahol únosnú mieru,“ povedal primátor Bratislavy Ivo Nesrovnal.

Vedenie Generálnej prokuratúry SR potvrdilo, že trestné oznámenie eviduje a zaoberá sa ním.

Primátor Bratislavy Ivo Nesrovnal ako štatutárny zástupca hlavného mesta SR Bratislavy a súčasne ako predseda petičného výboru petície proti hazardu podal minulý týždeň trestné oznámenie.

Ako uviedol v trestnom oznámení, má za to, že došlo k naplneniu skutkovej podstaty trestného činu nielen tým, že je rozdiel medzi vyzbieraným počtom hárkov a fyzickým stavom hárkov, ale rovnako tým, že manipulácia s podpisovými hárkami bola protiprávna, pretože ten, kto s nimi manipuloval, nie je oprávnený nakladať s osobnými údajmi ľudí, ktorí sa pod petíciu podpísali. Zároveň uviedol, že je presvedčený, že bol jednoznačne naplnený úmysel poškodiť ústavné zriadenie Slovenskej republiky snahou zmariť petičné právo obyvateľov hlavného mesta.

Interná kontrola

Práve preto sa obrátil na Generálnu prokuratúru. Stretnutie s čelnými predstaviteľmi prokuratúry je ďalším zo série krokov, ktoré primátor Nesrovnal podnikol s cieľom prešetriť, čo sa stalo s chýbajúcimi petičnými hárkami. Na úrade zároveň pokračuje interná kontrola nakladania s podpisovými hárkami s cieľom podrobne skontrolovať celý proces manipulovania s hárkami od doručenia do podateľne, až do času fyzickej kontroly hárkov na oddelení petícií a sťažností.

To isté má teraz zdokumentovať aj petičný výbor. Za týmto účelom sa primátor Nesrovnal ako predseda petičného výboru stretol ešte v pondelok 22. augusta so zástupcom petičného výboru Petrom Šramkom, kde sa dohodli na ďalšom postupe.

Vzhľadom na to, že ide o špecifickú petíciu, ktorá vyžaduje inú kontrolu ako štandardné petície, obrátilo sa hlavné mesto na orgány štátnej správy o usmernenie pri vybavovaní tejto petície. Podľa inštrukcií hlavné mesto teraz zabezpečí spracovanie údajov z petičných hárkov do komplexného zoznamu, ktorý bude podkladom na skontrolovanie náležitostí petície – skontroluje sa trvalý pobyt a vek podpísaných, pretože podľa zákonných podmienok petíciu proti hazardu musí podpísať 30% obyvateľov obce nad 18 rokov.

Po tejto kontrole bude výsledok petície predložený na rokovanie samosprávnych orgánov – komisiám mestského zastupiteľstva hlavného mesta SR Bratislavy, Mestskej rade hlavného mesta SR Bratislavy a Mestskému zastupiteľstvu hlavného mesta SR Bratislavy. Následne bude možné prijať VZN za obmedzenie hazardu v Bratislave.

Čítajte aj: Magistrátu zmizlo niekoľko tisíc podpisov pod petíciu proti hazardu

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM