Rôzne

Bratislavský kraj vedie v počte domácich i zahraničných návštevníkov

Počet domácich návštevníkov stúpol v uplynulom roku v porovnaní s predchádzajúcim rokom zhruba o 25 percent. Kým teda v roku 2014 navštívilo bratislavský región milión návštevníkov, údaje z roku 2015 hovoria o 1,2 milióna turistov.

Ilustračný obrázok k článku Bratislavský kraj vedie v počte domácich i zahraničných návštevníkov
Zdroj: TASR

Bratislavský región sa stáva čoraz atraktívnejším pre domácich i zahraničných návštevníkov. Ako uviedol predseda Bratislavského samosprávneho kraja (BSK) Pavol Frešo, za posledný rok stúpol nielen počet domácich či zahraničných turistov, ale aj počet prenocovaní. „Bratislavský kraj sa stal atraktívnym. Sme lídrom,“ povedal Frešo.

Neprehliadnuteľný nárast zaznamenal kraj aj v počte zahraničných návštevníkov. Ich počet sa za rovnaké obdobie zvýšil približne o 27 percent, teda zo 600-tisíc v predminulom roku na 760-tisíc turistov zo zahraničia v minulom roku. Najviac, takmer štvrtina, bola z Česka, Rakúska a Nemecka. „Žiadny z krajov nezaznamenal takýto nárast,“ skonštatoval Frešo.

Bratislavský kraj vedie podľa neho aj v počte prenocovaní. Tu stúpol počet o približne 31 percent, teda zhruba na 2,5 milióna. Región tak predbehol aj Žilinu či Prešov, ktoré mali donedávna vyššie počty prenocovaní. „Za minulý rok máme zlatú medailu,“ doplnil Frešo.

Župa aj na sociálnych sieťach

Pre región sú tieto údaje podľa predsedu kraja dôležitým signálom a naďalej chcú zatraktívňovať služby ponúkané návštevníkom. Na svoju propagáciu využíva Bratislavský kraj v súčasnosti aj sociálne siete Facebook, Twitter a Instagram.

Aj cez nej predstavuje atrakcie, krásy regiónu či tipy na výlety. Aktuálne spúšťa aj mobilnú aplikáciu Bratislava Region, ktorá by mala byť komplexným sprievodcom cestovného ruchu v bratislavskom regióne.

Kraj sa chce naďalej propagovať a približovať novým potenciálnym návštevníkom aj v rámci rôznych kultúrnych či športových podujatí doma i v zahraničí, a to najmä v rámci akcie „Roadshow“.

Predstaví sa vo všetkých krajoch, stánok nebude chýbať ani na letných festivaloch Pohoda, Rudava, Východná, Grape či na leteckých dňoch v Banskej Bystrici. V oblasti agroturistiky by sa mohol kraj prezentovať s Malokarpatskou vínnou cestou vo Vroclave či Prahe, uvažuje sa tiež o vínnom festivale v Maďarsku.

Podľa výkonného riaditeľa Krajskej organizácie cestovného ruchu Bratislava Region Tourism Lukáša Dobrockého sa uvažuje aj o Maratóne mieru v Košiciach či vianočných trhoch v Schlosshoffe. „Bratislava nie je len pre bohatých, ale pre všetkých,“ doplnil Dobrocký.

Prečítajte si aj: Obľúbený beh Devín – Bratislava láka tisícky bežcov, padne rekord v účasti?

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM