Adriana Banásová Rôzne

Bratislavský hrad poodhalí malým študentom IT archeologický výskum i Veľkú Moravu + FOTO

Účastníci Detskej Univerzity Komenského (DUK) v Bratislave dnes a v utorok (18.8.) absolvujú workshop s názvom Moderné technológie a záhady Veľkej Moravy.

Ilustračný obrázok k článku Bratislavský hrad poodhalí malým študentom IT archeologický výskum i Veľkú Moravu + FOTO
Zdroj: TASR

V priestoroch Historického múzea Slovenského národného múzea (SNM) na Bratislavskom hrade takmer sto chlapcov a dievčat spoznáva, ako IT technológie umožňujú odhaľovať našu minulosť aj v takej oblasti, ako je archeológia.

„Malým študentom ukážeme, ako nám nové technológie pomáhajú pri výskume, predvedieme v prezentáciách fungovanie špičkových zariadení, ako sú pozemné skenery, skenery na drobné nálezy či fotogrametrické postupy. Tiež im vysvetlíme, akú revolúciu spôsobili v dokumentácii získaných nálezov a pri rekonštrukcii dávnovekých objektov 3D technológie,“ uviedol riaditeľ Archeologického ústavu (AÚ) SAV Matej Ruttkay.

Zlaté a strieborné šperky

Tento ústav s lídrom v oblasti informačných technológií a inovácií spoločnosťou Datalan organizuje workshop. Deťom rozdeleným do skupín sa v multimediálnej miestnosti v podkrovných priestoroch hradu venujú pracovníci AÚ SAV. Pomocou PC–2D, stolného 3D skenera NextEngine, tlačiarne ProJet660Pro a iných prístrojov deťom dokumentujú nálezy, ktoré pomáhajú odkrývať archeologické tajomstvá a oveľa lepšie rekonštruovať osudy Slovenska v minulosti.

Súčasťou workshopu je návšteva výstavy Veľká Morava a počiatky kresťanstva v podzemí hradu. Je tam takmer 1400 vzácnych archeologických nálezov zapožičaných z 30 inštitúcií z Čiech, Moravy, Slovenska, Rakúska a Poľska. Medzi nimi sú rozsiahle súbory trezorových honosných veľkomoravských strieborných a zlatých šperkov – náušníc, gombíkov, náhrdelníkov, prsteňov, ako aj súbory vojenskej výstroje a výzbroje (meče, ostrohy, sekery) či umelecky a remeselne spracované predmety z kostí a parohov, akými sú hracie žetóny.

Medzi najunikátnejšie artefakty zo slovenského územia patrí poklad byzantského kupca, ktorý našiel roľník Ján Štimel 7. mája 1937. Mnohé predmety zo starších i nových archeologických výskumov sú národnými kultúrnymi pamiatkami a mnohé z nich neboli dosiaľ nikdy vystavené.

3D vizualizácia pre lepšiu predstavu

Archeologické nálezy obohacujú modely vybraných veľkomoravských kostolov a objektov (Modrá pri Velehrade, Uherské Hradiště – Sady, Břeclav – Pohansko, Mikulčice), ktoré vychádzajú z najnovších vedeckých poznatkov a sú zhotovené unikátnou technológiou živicových odliatkov. Atraktívne sú 3D vizualizácie predmetov z drahých kovov i kostených a železných predmetov. V expozícii je veľkoformátová projekcia idealizovaných rekonštrukcií sakrálnych stavieb, ktorých pozostatky sú predstavené aj zábermi z leteckej perspektívy.

„Na výstave ma upútali hlavne šperky a to, ako tí Slovania dokázali také niečo vyrobiť. Je to takmer neuveriteľné. Dozvedeli sme sa tu veľa, čo sme sa v škole neučili. Myslím si, že táto výstava je dôležitá, aby sme sa viac dozvedeli o svojej histórii, pretože je málo takýchto projektov, ktoré Veľkú Moravu a všeobecne naše dejiny prezentujú,“ povedal pre 13-ročný Petržalčan Tomáš Jurko, ktorý v tomto roku vyhral krajské kolo dejepisnej olympiády.

Workshop podporila Kancelária Národnej rady SR, ktorá deťom sprístupnila prehliadku vzácnych keltsko-rímskych architektúr a mozaík z 1. storočia pred Kristom pod nádvorím hradného paláca.

Detská univerzita Komenského na hrade
11
Galéria
Zdroj: TASR
Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM