Michaela Katonová Rôzne

Bratislavský Air Explore posiela lietadlá do sveta. V Európe sa zmenili pomery

Záujem o kedysi tradičné dovolenkové destinácie ako Tunisko či Egypt v západnej Európe rapídne klesol. Preto aj bratislavský Air Explore musel prehodnotiť svoje doterajšie zameranie a začať sa orientovať na mimoeurópske trhy.

Ilustračný obrázok k článku Bratislavský Air Explore posiela lietadlá do sveta. V Európe sa zmenili pomery
Zdroj: Dnes24.sk

Letecká spoločnosť AirExplore sa zaoberá prenájmom lietadiel s posádkou a chartrovými letmi v rámci Európy, Ázie a Bízkeho východu. Presun dovolenkárov do iných krajín spôsobili najmä teroristické útoky. Spoločnosť tak hľadá nové formy zisku.

Najväčší letecký dopravca na Slovensku Air Explore nie je medzi ľuďmi všeobecne známy. Ich stratégia spočíva v tom, že lietajú pod značkou iných aerolínií, ktoré potrebujú krátkodobo navýšiť kapacitu.

Záujem klesá, podmienil ho strach z terorizmu

Podľa riaditeľa a spolumajiteľa bratislavskej Air Explore Martina Štulajtera záujem o Egypt a Tunisko klesá v západnej Európe na dno. Ľudia oveľa viac preferujú Španielsko, Chorvátsko alebo Portugalsko.

V minulom roku z nepravidelných, čiže chartrových letov, vybavených na bratislavskom letisku dominovala turecká Antalya, za ňou bulharský Burgas, grécky Rodos či Heraklion. Grécko v obľube ostáva, no značne utrpelo migračnou krízou.

Najobľúbenejšou pravidelnou destináciou cestujúcich z Letiska Milana Rastislava Štefánika bol Londýn. Za ním nasledoval Dublin, Miláno, Rím a Brusel. V prvom trimestri tohto roka sa na ne doťahuje Berlín.

Riešením sú mimoeurópske trhy

Jedinou cestou pre Air Explore je orientácia na mimoeurópske trhy. V súčasnosti majú po jednom lietadle v Iraku, Nigérii a v Tichomorí. Ďalšie lietadlá budú lietať pre talianske Blue Panorama Airlines a z Bejrútu do Európy pre Wings of Lebanon.

Air Explore mala na začiatku minulého roka sedem lietadiel. Flotilu boeingov začala postupne nahrádzať novšími. Konkrétne ide o hospodárne a väčšie B-737–800 Next Generation. Napriek týmto zmenám odviezla viac ako 780-tisíc cestujúcich. Oproti roku 2014 ide o tristotisícový nárast.

Prečítajte si tiež: Bratislavské letisko bude potrebovať nielen novú pristávaciu dráhu, ale aj nástupné mostíky

Zdroj: Air Explore / Letisko Bratislava

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM