Kultúra Rôzne Správy

Bratislavskú čučoriedku 2018 získali Kamila Magálová a Tomáš Berka

Sobotný večer patril 17. ročníku Bratislavského bálu. Súčasťou programu bolo už tradične udeľovanie Ceny Júliusa Satinského Bratislavská čučoriedka.

Ilustračný obrázok k článku Bratislavskú čučoriedku 2018 získali Kamila Magálová a Tomáš Berka
4
Galéria
Zdroj: TASR

Slávnostne vyzdobené priestory bratislavskej Reduty patria v sobotu večer Bratislavskému bálu a jeho sedemnástemu ročníku. Súčasťou plesového večera je už tradične udeľovanie Ceny Júliusa Satinského Bratislavská čučoriedka.

Čestná rada v pätnástom ročníku udelila ocenenie v kategórii Osobnosť herečke a speváčke Kamile Magálovej za výnimočný umelecký prínos do divadelnej a filmovej kultúry. V kategórii Idea – Počin patrí ocenenie Tomášovi Berkovi za umelecké pôsobenie v scénografii a plagátovej tvorbe, ako aj za autorstvo knižných publikácií o Bratislave.

Kamila Magálová

Kamila Magálová pochádza z umeleckej rodiny, je dcérou národného umelca Ladislava Slováka. V roku 1975 absolvovala štúdium herectva na Vysokej škole múzických umení, pôsobila na Poetickej scéne a od roku 1982 bola členkou činohry Slovenského národného divadla.

Uplatnila sa aj ako speváčka populárnych piesní, hrala vo viacerých muzikáloch, popularitu si získala ako Roxana po boku Jozefa Benedika v muzikáli Cyrano z predmestia, ktorý mal premiéru 9. októbra 1977 na Novej scéne v Bratislave. Veľký ohlas mali jej herecké výkony v inscenáciách Pozor na Leona, Malá nočná hudba, Chrobák v hlave či Tančiareň.

Aktuálne ju diváci môžu vidieť v inscenáciách Bačova žena, Apartmán v hoteli Bristol či Bál. V novembri 2015 vyšla kniha rozhovorov herečky s Jánom Strasserom pod názvom Do voza aj do koča. Hrala vo viac ako desiatke filmov, z tých novších to sú Líbáš jako Bůh (2009), Odsúdené (2010) a Líbáš jako ďábel (2012). V Slovenskej televízii uvádza reláciu Tajomstvo mojej kuchyne a pod týmto názvom vydala aj dve knihy receptov v roku 2010 a 2015.

„Je to pre mňa pocta, pretože ja som naozaj veľký patriot a Bratislavu mám veľmi rada. Narodila som sa tu, v centre som žila 42 rokov. Som veľmi rada, že organizátori vymysleli takúto krásnu akciu a že sa Bratislava zviditeľňuje. Mám pocit, že v Bratislave je nás pomaly už ako šafránu, ale také akcie ma zviditeľňujú a dúfam, že si tu ešte pár rokov požijem,“ uviedla ocenená herečka.

Tomáš Berka

Výtvarník, skladateľ a hudobník Tomáš Berka vyštudoval scénografiu na Vysokej škole múzických umení, popri tom sa venoval aj hudbe. Začínal ako klávesák v skupine Modus, potom hral v kapele We Five a v roku 1972 bol spolu s Františkom Griglákom pri založení úspešnej skupiny Fermata. Jeho skladateľský prínos bol vo Fermate citeľný, pretože vytváral akýsi protipól Griglákovmu skladateľskému rukopisu.

Od roku 1975 bol scénickým výtvarníkom divadla Nová scéna. V skupine Fermata hral až do roku 1984, krátko nato založil vlastnú formáciu Ex We Five. Potom sa vrátil do divadla Nová scéna k svojmu pôvodnému povolaniu scénického výtvarníka. Pre divadlá a televíziu vytvoril asi 150 scén, venoval sa divadelnému a kultúrnemu plagátu. V roku 1983 získal striebornú medailu na pražskom Quadrienale.

Vyše 20 rokov vytvára dekorácie k filmom, spolupracoval s režisérmi, ako sú Stanley Kubrick, Ridley Scott, Juraj Jakubisko. Je spoluautorom slovenského pavilónu na výstave Expo 2000 v Hannoveri. Vo februári 2011 vydal knihu s názvom Blumentálske blues. Spolu s Fedorom Frešom sú autormi knihy Rocková Bratislava, ktorá vyšla v marci 2013. Ešte v roku 2013 bol spoluautorom knihy Vily nad Bratislavou, aj jej pokračovania Vily nad Bratislavským hradom z roku 2016.

„Ocenenie vnímam hlavne ako pozdrav od Jula, boli sme dosť blízki priatelia a spolu s Kamilkou sme boli v jednom divadle, takže máme kopu spoločných zážitkov. Tým, že píšem knižky o Bratislave, keby som ju nemal rád, tak by som to asi nerobil. Každý, kto sa tu narodil a prežil detstvo, tak má silné väzby na toto mesto. Dnes sú v ňom skvelé podmienky pre život, pre tvorbu,“ povedal Berka.

Bratislavský bál 2018
4
Galéria
Zdroj: TASR
Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM