Samospráva

Bratislavskí starostovia odozdali výzvu vláde, chcú zlepšiť financovanie samospráv

Chceme spravodlivé financovanie a odmietame účelovú kriminalizáciu - aj to odkázali 17 bratislavskí starostovia v spoločnej výzve, ktorú podali na Úrad vlády SR i ministerstvo vnútra. Reagovali tak na nedávne zásahy Národnej kriminálnej agentúry v mestských častiach Záhorská Bystrica a Čunovo.

Ilustračný obrázok k článku Bratislavskí starostovia odozdali výzvu vláde, chcú zlepšiť financovanie samospráv
Zdroj: Dnes24.sk

„Slovenské samosprávy a mestské časti Bratislavy a Košíc sú dlhodobo finančne poddimenzované. Finančné prostriedky, ktoré dostávame od štátu, stačia iba na vykrytie základných potrieb. Nemáme prostriedky na rozvoj a nevieme spĺňať požiadavky našich občanov,“ píšu v spoločnej výzve starostovia s tým, že práve preto hľadajú zákonné možnosti ako zvyšovať príjem obcí a miest formou legálnych príspevkov.

Polícia totiž začala vyšetrovať možné korupčné správanie starostov, ktorí mali podmieňovať vydanie rozhodnutí darmi pre obec. Starostovia sa ale bránia, takýmito príspevkami vraj už roky riešia svoju zlú finančnú situáciu a považujú to za legitímne. Ľudia podľa nich dávajú príspevky mestským častiam dobrovoľne, nikto ich k tomu teda nenúti a nikto takýmto darom pre samosprávu ani nepodmieňuje vydanie stavebného povolenia či územného rozhodnutia.

Systémové riešenie financovania miest a obcí

„Je zarážajúce, že štát namiesto toho, aby po 25 rokoch existencie samospráv konštruktívne riešil nedostatok financií, začína kriminalizovať aktívnych starostov a primátorov. Národnú kriminálnu agentúru využíva na perzekuovanie zástupcov volených orgánov samosprávy,“ tvrdia starostovia vo výzve.

Premiéra, ministra vnútra i predsedu Združenia miest a obcí Slovenska preto žiadajú, aby sa začalo systémovo riešiť financovanie miest a obcí i mestských častí Bratislavy a Košíc. „Tak, aby sa pokryli všetky kompetencie a úlohy, ktoré samospráva vykonáva,“ dodali. Na tvorbe týchto opatrení ponúkajú spoluprácu.

V Záhorskej Bystrici platí podľa starostu Jozefa Krúpu od roku 1995 všeobecne záväzné nariadenie, kde budúcim stavebníkom dobrovoľne navrhujú poskytnúť samospráve príspevok na infraštruktúru. Budúci obyvateľ si tak podľa neho dáva dar prakticky sám sebe, mestská časť totiž peniaze využije na výstavbu chodníkov, opravu rozbitých ciest, rekonštrukciu škôl, budovanie kanalizácie či zvýšenie kapacít v škôlkach.

Od zavedenia nariadenia samospráva podpísala podľa starostu 483 darovacích zmlúv, avšak vydala 1433 stavebných povolení. „Už z toho vidno, že nie je možné niečo podmieňovať, lebo dobrovoľných darov je iba 30 percent,“ dodal Krúpa.

Výzvu prijalo 19. novembra Regionálne združenie starostov mestských častí Bratislavy. Je umiestnená aj na webovej stránke www.transparentnyprispevok.sk, kde ju môžu podporiť ďalší starostovia v rámci Slovenska, ako aj občania.

Prečítajte si tiež: Mestská časť Čunovo má prijímanie finančných darov upravené cez VZN. Polícia však začala trestné stíhanie pre podozrenie z korupcie

Foto: Ilustračné.

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM