Nina Táborská Samospráva

Bratislavskej vodárenskej spoločnosti nehrozí len odvolanie vedenia. Na krku má zmenkový rozkaz za 7 miliónov eur

BVS mala do troch dní zaplatiť 7,1 milióna eur za zmenky, ktoré boli vydané ešte v roku 2000. Predstavenstvo aj vedenie spoločnosti voči rozkazu podali námietky. Zmenky sú údajne premlčané, chýba im materiálna podstata a sú neplatné. Okrem toho BVS čelí aj odvolaniu vedenia.

Ilustračný obrázok k článku Bratislavskej vodárenskej spoločnosti nehrozí len odvolanie vedenia. Na krku má zmenkový rozkaz za 7 miliónov eur
Zdroj: TASR

Okresný súd v Bratislave vydal 13. marca 2015 zmenkový platobný rozkaz, ktorý bol Bratislavskej vodárenskej spoločnosti doručený 24. marca. Súd uložil Spoločnosti povinnosť zaplatiť sumu 3 817 300 eur s 6-percentným úrokom z omeškania od 11. februára 2001 a trovami konania vo výške niekoľko desiatok tisíc eur. Celková čiastka sa tak blíži sume 7,1 milióna eur.

Táto pohľadávka je ešte z roku 2000, podpísal ju právny predchodca BVS – Západoslovenské vodárne a kanalizácie.

ZVK vtedy chceli zobrať úver vo výške 100 miliónov korún a išli ich rušiť zmenkou vo výške 400 miliónov korún v spoločnosti Brno Trust. Táto spoločnosť mala v priebehu dvoch mesiacov BVS zaplatiť prvú splátku z tohto úveru vo výške 25 miliónov korún, čo sa však nestalo. Následne vtedajšie Západoslovenské vodárne a kanalizácie zrušili zmluvu, žiadali vrátenie zmeniek naspäť, ale vtedajší predseda predstavenstva zmenky nevrátil. Odvtedy kolujú a na ich vyplatenie sa vedie niekoľko súdnych sporov.

„Zmenky sa jednoducho stratili a teraz dvaja neznámi držitelia zmeniek žiadajú od nástupníckych spoločností BVS, Západoslovenské vodárenské a Trnavské vodárenské spoločnosti vyplatenie týchto zmeniek,“ vysvetlil Miroslav Dragun z Inštitútu pre rozvoj Bratislavského samosprávneho kra­ja.

Prečítajte si tiež: Ivo Nesrovnal zvolal mimoriadne zhromaždenie: Chce odvolať šéfa Bratislavskej vodárenskej spoločnosti

Predstavenstvo a vedenie BVS v zákonnej 3-dňovej lehote podali námietky, v ktorých navrhujú zmenkový platobný rozkaz zrušiť. Predseda predstavenstva Stanislav Beňo o tom v liste informoval primátora ešte včera (7. apríla). Vzniknutá suma môže mať totiž zásadný vplyv na prevádzku a výsledky Bratislavskej vodárenskej spoločnosti.

„Patrím k najväčším kritikom vedenia BVS, musím však povedať, že veľmi oceňujem prístup predsedu predstavenstva Stanislava Beňa pri riešení situácií týkajúcich sa či už zmenky alebo pri pripravovanom mimoriadnom valnom zhromaždení, ktoré sa uskutoční už tento piatok,“ povedal Dragun.

Suma, ktorá je od spoločnosti vymáhaná podľa hovorcu BVS Alexandra Buzinkaya obsahuje všetky náležitosti. Pre TASR povedal, že zmenky sú už neplatné a ich vyplatenie bolo premlčané. „Počas 15 rokov sa neuskutočnili právne kroky, ktoré by premlčaniu vyplatenia zmeniek zabránili. Stratila sa aj materiálna podstata zmeniek tým, že mandátna zmluva bola vypovedaná a boli už raz súdnou cestou aj umorené, a teda stratili platnosť,“ doplnil hovorca BVS.

Odvolanie predsedu predstavenstva

Stanislav Beňo je v BVS od roku 2011, funkciu riaditeľa zastáva od júla 2014, v septembri bol zvolený aj za šéfa predstavenstva. Začiatkom marca zvolal primátor Ivo Nesrovnal mimoriadne zhromaždenie, kde od Beňa žiadal vysvetlenie porušení nariadenia primátora o správe mestských podnikov a navrhol predsedu predstavenstva odvolať z jeho funkcie.

Podľa Draguna po odvolaní S. Beňa z funkcie predsedu predstavenstva hrozí znefunkčnenie BVS. Zhodujú sa s ním viacerí poslanci mestského zastupiteľstva, ktorí po poslednom zasadnutí (skončilo sa predčasne pre hádku poslancov s primátorom kvôli BVS) zastávajú názor, že odvolávanie S. Beňa z funkcie je zo strany primátora len marketingovým ťa­hom.

Viac sa dočítate tu: Zastupiteľstvo dnes predčasne ukončila hádka primátora s poslancami. Niektorí na protest vytiahli svoje hlasovacie karty

Ivo Nesrovnal totiž na jeho funkciu nenavrhol žiadneho náhradného predsedu predstavenstva BVS. Ak by bol S. Beňo iba odvolaný, spoločnosť nebude mať štatutára, čo môže byť vážnym problémom, nakoľko všetky zmluvy podpisuje práve predseda aj s jedným členom predstavenstva. Ohroziť by to tak mohlo i samotné riešenie vzniknutej situácie so zmenkami.

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM