Správy

Bratislavské zastávky sa zmenia na zastávky na znamenie

Od septembra si budeme musieť zvyknúť na ďalšie zmeny na linkách MHD. Niektoré zastávky budú zo stálych zmenené na zastávky na znamenie.

Ilustračný obrázok k článku Bratislavské zastávky sa zmenia na zastávky na znamenie
Zdroj: DPB, a. s.

Niektoré viac či menej frekventované zastávky MHD by sa mali už od 5. septembra zmeniť. Zo zastávok ako Polus City Center na Riazanskej, Slovnaftská, Záporožská či Hálová tak vzniknú zastávky na znamenie.

Dôvodom je šetrenie

Na prvý pohľad by sa mohlo zdať, že ide o zbytočné zmeny, ktoré budú cestujúcich miasť. Dopravný podnik však zmýšľa ekologicky. „Podstatou zastávok na znamenie je dosiahnutie efektívneho správania sa dopravcu pri čerpaní prostriedkov z verejných zdrojov. Dôvodom zavedenia zastávok na znamenie je taktiež aj zlepšenie dodržiavania cestovných poriadkov a šetrenie času zbytočným zastavením, zníženie úniku tepla v zimnom období, či zvýšenie účinnosti klimatizácie v letnom období,“ informuje o dôvodoch zmeny hovorkyňa Dopravného podniku Adriana Volfová.

Z dôvodu zbytočných zastavení a opätovných rozbiehaní vozidiel vzniká veľká záťaž na životné prostredie.

Dopravný podnik pri zavádzaní zastávok na znamenie zaznamenal aj úsporu pohonných hmôt a zároveň sa znižuje objem produkovaných emisií, to znamená, že zastávky na znamenie sú priateľskejšie k životnému prostrediu. Napokon zvyšuje sa aj pohodlie tých cestujúcich, ktorí idú po trase linky tranzitom.

Európsky štandard

„Nové zastávky sa už zvyčajne zriaďujú ako zastávky na znamenie. U existujúcich DPB, a. s. napĺňa koncepciu postupného zavádzania zastávok na znamenie,“ uviedla hovorkyňa.

Bratislava sa tak priblíži európskym mestám, pre ktoré sú zastávky na znamenie bežným štandardom, ktorý všeobecne prispieva k plynulosti a efektívnosti dopravy. Tento systém funguje rovnako efektívne napríklad vo Viedni, Londýne, Lisabone či v Prahe, ale aj v mnohých slovenských mestách.

„Zámerom DPB, a. s. je dosiahnuť európsky štandard, v súčasnej dobe už nie sú len predpoklady, ale aj podmienky vytvoriť postupne všetky zastávky na znamenie,“ dodala hovorkyňa.

O prehľade stálych zastávok, ktoré sa zmenia na zastávky na znamenie, informuje na svojej webovej stránke Dopravný podnik:

Nové Mesto: Polus City Center na Riazanskej ul.

Vajnory: Uhliská, MiÚ Vajnory, Vajnory

Rača: Na pasekách, MiÚ Rača, Rybničná

Ružinov: Galvaniho

Vrakuňa: Šíravská

Podunajské Biskupice: Slovnaftská

Petržalka: Kremnická, Záporožská, Dvory, Hálova, Bosákova, Šustekova, Lachova, Nám. hraničiarov, Hrobákova, Romanova, Markova, Jiráskova, Šintavská, Budatínska, Lúky II

Lamač: ŽST Lamač pre linku 23 v smere do Devínskej Novej Vsi

Čítajte aj: Poslanec Oliver Kríž chystá petíciu za zmenu trasovania linky č. 95

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM