Nina Táborská Samospráva

Bratislavské Staré Mesto začalo zavádzať elektronické formuláre. Zatiaľ prvé dva

Obyvatelia môžu prihlásiť svojho psa do evidencie alebo ohlásiť všeobecnú prevádzkovú dobu svojho podniku bez toho, aby museli chodiť na úrad. Samospráva zatiaľ elektronizuje služby len pri týchto dvoch tlačivách, do konca roka by ich však malo byť vyše 170.

Ilustračný obrázok k článku Bratislavské Staré Mesto začalo zavádzať elektronické formuláre. Zatiaľ prvé dva
Foto: Ľubomír Hudačko / Zdroj: Dnes24.sk

Informácie poskytla staromestská hovorkyňa Alexandra Obuchová. Aby obyvatelia mohli využívať elektronické formuláre, musia si vybaviť elektronický občiansky preukaz, vysvetľuje.

Štruktúrované tlačivá mestskej časti nájdu na portáli www.slovensko.sk i na webovej stránke Starého Mesta. Vyberú si formulár a keď sa prihlásia cez svoj občiansky preukaz s elektronickým čipom, tlačivo sa im automaticky vyplní. Formulár podpísaný elektronickým podpisom sa potom odošle do elektronickej schránky Starého Mesta.

„Vybavenie žiadosti si nemusíte vyzdvihnúť na úrade, ale opäť vám bude doručené do schránky na ústrednom portáli,“ vysvetľuje hovorkyňa. O tom budú obyvatelia upovedomení mailom.

Mestská časť je podľa Obuchovej prvá samospráva na Slovensku, ktorá zavádza elektronické tlačivá. Najskôr testovala pilotnú prevádzku. „Toto riešenie nastavuje podmienky ako komunikovať a zdá sa, že bude platné pre všetky samosprávy na Slovensku,“ uviedol informatik Jaroslav Ježek. Mestská časť spolupracuje na projekte s Národnou agentúrou pre sieťové a elektronické služby a eGov Systems.

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM