Rôzne

Bratislavské rozprávky: Spoznajte osobnosti, ktoré boli späté s Prešporkom

Máte už plné zuby Elzy a Rapunzel? Zunovala sa už aj Popoluška či Ruženka? Siahnite po rozprávkach o grófovi, architektovi, hudobnom skladateľovi či vynálezcovi.

Ilustračný obrázok k článku Bratislavské rozprávky: Spoznajte osobnosti, ktoré boli späté s Prešporkom
4
Galéria

Vypnite televízor a otvorte si niektorú z bohato ilustrovaných knižiek s históriou Bratislavy a so životom slávnych osobností, ktoré žili a pôsobili v našom meste. Nielen že sa vaše dieťa niečo naučí, príbehy ho zaručene pohltia.

Osudy slávnych osobností

Bratislavské rozprávky vaše deti určite zaujmú. Edícia Bratislavské rozprávky sprostredkúva čitateľom osudy slávnych osobností, ktoré boli nejakým spôsobom späté s Prešporkom, Pozsonyom, Pressburgom či Bratislavou.

Občianske združenie Bratislavské rožky vydalo už 4 publikácie z edície Bratislavské rozprávky. Každá z nich je niečím jedinečná a iná.

Széchenyi

Viete, v ktorej časti Bratislavy sa konali prvé konské dostihy v Uhorsku? Rozprávková kniha Széchenyi z pera Istvána Veresa obsahuje osem príbehov, ktoré čitateľom odhaľujú život, osobnosť, záujmy a zvyky grófa Istvána Széchenyiho, ktorého Lajos Kossuth označil za „najväčšieho Maďara“.

Hlavnou postavou rozprávky je István Széchenyi, významná historická osobnosť. Kniha nám predstavuje Széchenyiho ako súkromnú osobu, ako človeka z mäsa a kostí. Autorom je prozaik a novinár István Veres, ilustrovala ju Júlia Farkas.

Viac sa o knihe dočítate TU.

Lechner

Osobnosť slávneho architekta Ödöna Lechnera približuje kniha Lechner, ktorej autorkou je Ágnes Mánya Benyovszky. Kniha uchváti detského diváka čarovnom v podobe ožívajúcich predmetov, ktoré vyrozprávajú storočný bratislavský príbeh.

Viac sa o knihe dočítate TU.

Bartók

Príbeh detstva a dospievania hudobného skladateľa Bélu Bartóka napísala Margit Garajszki. Cez postavu Bartókovej tanečnej hry Drevený princ sa môžu vaše deti zoznámiť s detstvom hudobného skladateľa. Detský čitateľ sa dozvie veľa o detstve malého Bartóka a časoch, kedy chodil do školy, ako aj o jeho gymnaziálnych štúdiách v Prešporku.

Viac sa o knihe dočítate TU.

Kempelen

Ak máte doma dobrodruha, určite nič nepokazíte Bratislavskou rozprávkou Kempelen. Autorka Eva Bolemant opisuje dobrodružný život významného výskumníka, vynálezcu a konštruktéra Johanna Wolfganga Kempelena, bratislavského rodáka.

Viac sa o knihe dočítate TU.

Chránia hodnoty mesta

Cieľom Občianskeho združenia Bratislavské rožky je ochrana historických a kultúrnych hodnôt mesta a odovzdávanie cenných a zaujímavých informácií a vedomostí ďalším generáciám Bratislavčanov a všetkým záujemcom o históriu a kultúru.

Členovia združenia si dali tiež za úlohu prezentovať a podporovať kultúrne aktivity rôznych národov žijúcich v Bratislave, podporovať súčasný umelecký a kultúrny život mesta, posilniť lokálpatriotizmus a šíriť dobré meno Bratislavy tak na Slovensku, ako aj v zahraničí.

Bratislavské rozprávky
4
Galéria
Zdroj: OZ Bratislavské rožky
Zdroj: bratislava.dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM