ts Rôzne

Bratislavské pasce: Kočíkom po rozbitých cestách, chýbajúcich chodníkoch a vysokých obrubníkoch

Nevidiaci, vozičkári a mamičky. Čo majú spoločné? Všetci sú pri pohybe po meste odkázaní na pomoc okoloidúcich. Vieme, ktoré miesta sú najkritickejšie úseky v meste.

Ilustračný obrázok k článku Bratislavské pasce: Kočíkom po rozbitých cestách, chýbajúcich chodníkoch a vysokých obrubníkoch
Zdroj: TASR

Chodníky zaplnené zaparkovanými autami, priechody pre chodcov bez semaforov v úsekoch s hustou premávkou, vchody do inštitúcií či cestovanie mestskou hromadnou dopravou. To je len zlomok situácii, s ktorými musia denne mamičky s kočíkmi zápasiť a veľakrát ich prekonávajú s veľkou námahou.

Opýtali sme sa preto mamičiek na problémy v meste, s ktorými sa pri prechádzkach s kočíkmi stretávajú najčastejšie. Vo všeobecnosti majú najväčší problém s priechodmi pre chodcov.

„Nie všade je bezbariérový prístup, a to sa týka nielen kočíkov, ale najmä vozičkárov,“ hovorí jedna z mamičiek. Bezbariérovo nie je riešených väčšina priechodov v Bratislave. V tejto súvislosti sa matky sťažujú najmä na príliš vysoké obrubníky. Tento problém spomenula takmer každá z opýtaných mamičiek.

Čítajte aj: Bratislavské pasce: Vodiči si neuvedomujú, že parkovaním na priechodoch ohrozujú chodcov

Rozbité cesty, chýbajúce chodníky a vysoké obrubníky

„Najviac ma trápi križovatka Terno – Lidl – Pajštúnska. Cesty pri obrubníkoch sú rozbité a obrubníky sú vysoké, čo je pre matku s kočíkom veľkou bariérou. Pomohol by bezbariérový priechod na všetkých semaforoch,“ navrhuje Janka.

V Bratislave je stále množstvo úsekov, na ktorých chýbajú chodníky. A ak chodník nechýba, využije ho auto, pretože v meste chýbajú aj parkovacie miesta.

„Na Mikulášskej ulici nie sú skoro žiadne chodníky alebo sú úzke a parkujú na nich autá. Ak chcem prejsť, musím vstúpiť aj s kočíkom na vozovku,“ vysvetľuje Stanka. Ďalšia mamička upozorňuje na chýbajúci chodník a jamy na nábreží od mosta Lafranconi smerom ku Karlovej Vsi až po lodenicu.

Problém chýbajúcich chodníkov sa týka každej mestskej časti. „V okolí zastávky Jungmannova oproti pošte smerom na Námestie hraničiarov tiež chýba chodník,“ upozorňuje Mária.

Prípadov, kedy musí matka s kočíkom vstúpiť na vozovku pre chýbajúci chodník, je neúrekom. Ohrozujú pri tom seba, svoje dieťa aj plynulosť cestnej premávky. Nemajú ale na výber.

Prístup do nebytových verejných budov

Mamičky často trápi tiež prístup do základných škôl. Keď majú mladšie dieťa v kočíku a potrebujú vyzdvihnúť školáka, buď kočík berú hore po schodoch s dieťaťom, alebo riskujú a nechávajú kočík vonku pred budovou.

Problém je aj s prístupom na terasy a do zdravotných stredísk. „Do zdravotného strediska na Záporožskej sa nemožno dostať kočíkom. Medzi Tupolevovou a Holíčskou úplne chýba chodník od zastávky linky 98. Stoja tam autá a blokujú aj ten kúsok cesty,“ opisuje mamička na materskej dovolenke.

Čítajte aj: Bratislavské pasce: Ako sa žije nevidiacim v meste?

Ilustračný obrázok

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM