Aktualizované Rôzne

Bratislavské pasce: Keď sa na chodníkoch parkuje a mamička tlačí kočík po ceste I.

Problematika parkovania v hlavnom meste je stále aktuálnou témou, na ktorú doplácajú nielen vodiči, ale aj cyklisti či chodci.

Ilustračný obrázok k článku Bratislavské pasce: Keď sa na chodníkoch parkuje a mamička tlačí kočík po ceste I.
2
Galéria
Zdroj: Martin Vlačiky Facebook

Nedostatok parkovacích miest a nejasné značenie parkovacích boxov spôsobuje, že autá nachádzame zaparkované kdekoľvek a najmä tam, kde zavadzajú chodcom, mamičkám s kočíkmi, vozičkárom či nevidiacim.

Auto vs. kočík

Na Bellovej ulici, ktorá je mimochodom jednou z mála ulíc na Kolibe s chodníkom po oboch stranách cesty, autá spokojne odpočívajú na chodníkoch a chodci nemajú inú možnosť, ako tento ich pokoj nenarúšať. „Chodník, ako to už z toho slova samotného vyplýva, by mal slúžiť predovšetkým chodcom, a až potom všetkým ostatným funkciám. Na Bellovej to však ani zďaleka tak nie je, prečo?“ pýta sa na sociálnej sieti novomestský poslanec Martin Vlačiky.

Chodníky na Bellovej sú plné zaparkovaných áut, a tak musia chodci kráčať po vozovke. „Majitelia zaparkovaných áut si zrejme neuvedomujú, že možnosť parkovať pred vlastným domom nepatrí medzi základné ľudské, ani občianske práva, a najmä, že porušujú zákon, pretože len máloktorý z nich nechá na chodníku 1,5 m široký voľný priestor,“ pokračuje Vlačiky.

Prečo majitelia vozidiel nevyužívajú parkovacie miesta na svojich vlastných pozemkoch a garážach, je nepochopiteľné. Navyše im za parkovanie na chodníkoch hrozí v blokovom konaní pokuta do výšky 50 eur a v správnom konaní až do výšky 100 eur.

Nebezpečné parkovanie

Podľa dopravného analytika Jozefa Drahovského by mala byť situácia riešená systematicky a obyvateľom, návštevám a službám by sa malo riadne určiť, ako majú parkovať. „Samotný zákaz nie je riešením. Ono ten zákaz je už aj teraz, lebo na chodníku nezostalo 150 cm pre chodcov. Zakazovať niečo zakázané nemá význam. Riešením je určenie použiteľného spôsobu parkovania a ten kontrolovať. V tomto prípade je to na správcovi predmetnej cestnej komunikácie,“ povedal pre Bratislava24.sk Drahovský.

Kvôli autám zaparkovaným na chodníkoch je zákruta na ulici neprehľadná, protiidúce autá majú čo robiť, aby sa mohli normálne minúť a mamičky tlačia kočíky po vozovke – ideálne podmienky na možnú nešťastnú udalosť.

„Myslím si, že aspoň jeden chodník z dvoch by mal zostať plynulo priechodný pre chodcov a kočíky, bez prerušení. Nejakú možnosť parkovania na ulici by však určite bolo potrebné zachovať, nech majú kde zaparkovať návštevy,“ dodal Vlačiky.

Zdroj: bratislava.dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM