Rôzne

Bratislavské NAJ: Viete, na čo slúžila najstaršia fontána v meste?

Maximiliánova alebo Rolandova fontána? Na Hlavnom námestí stojí najstaršia fontána v Bratislave, v strede ktorej sa týči socha legendami opradeného Rolanda.

Ilustračný obrázok k článku Bratislavské NAJ: Viete, na čo slúžila najstaršia fontána v meste?
7
Galéria
Zdroj: Galéria mesta Bratislavy

Na obľúbenom turistickom uzle Bratislavy tróni jedna z najznámejších a najstarších fontán, ktorú dnes poznáme pod menom Rolandova.

Spomienka na požiar

Pôvodne však niesla meno jej objednávateľa cisára Maximiliána II. Kamenná renesančná fontána s kruhovou nádržou je pomenovaná podľa sochy stredovekého rytiera a ochrancu mestských práv Rolanda, ktorá stojí na 10,5 metra vysokom pilieri. Je ozdobená plastickými motívmi v podobe ľudských tvárí.

Pôvodne bola fontána vybudovaná ako verejný zdroj vody. Dnes je z nej kultúrna pamiatka, pri ktorej sa zastaví nejeden turista.

V roku 1572 ju na príkaz kráľa Maximiliána II. postavil rakúsky kamenár Ondrej Luttringer z Deutsch Altenburgu. Kráľ prikázal postaviť fontánu z praktických dôvodov, aby bol v meste dostatok vody, pretože pri oslavách jeho korunovácie v roku 1563 vypukol v meste požiar. Pre nedostatok vody v domoch veľká časť mesta zhorela. Fontána mala byť pripomienkou požiaru, ktorého plamene zabili niekoľko ľudí.

Premeny fontány

Fontánu dalo mesto v roku 1794 reštaurovať. Vtedy osadili postavičky chlapcov s delfínmi, z ktorých strieka voda. Pôvodne boli na ich mieste sochy chlapčekov cikajúcich do fontány. To sa ale vtedajším Bratislavčanom nepáčilo, a tak boli na dlhý čas uložení v radničných pivniciach. Dnes ich môžete v plnej kráse obdivovať na bočnom nádvorí Primaciálneho paláca.

V rokoch 1989 – 1993 boli vykonané ďalšie reštauračné práce, v roku 2007 bol k fontáne po obvode pristavaný mramorový okruh, na ktorom sa dá posedieť.

Povesti o Rolandovi

Niektorí historici sa domnievajú, že socha stvárňuje syna Ferdinanda Habsburského, Maximiliána II. To by mohol potvrdzovať fakt, že sochy rytiera Rolanda umiestňované na trhoviskách mali podobizeň muža s obnaženou hlavou a vytaseným mečom. Socha v strede Rolandovej fontány je odetá v stredovekom brnení a meč netasí. Na štíte má erb kráľovstva Maximiliána II., čiže je veľmi pravdepodobné, že išlo o kráľovu podobizeň.

Socha Rolanda drží v jednej ruke štít a v druhej meč. Roland v stredovekom brnení symbolizuje nezávislosť slobodného kráľovského mesta. Okrem tejto symboliky sa s ním spájajú aj dve povesti.

Podľa starej povesti stačilo Rolandovi mečom zamávať a padali vojská. Keď zatrúbil na rohu, uspal aj najmocnejšieho nepriateľa. Napriek jeho vychýrenej odvahe, zázračnému rohu a ťažkému meču, ho nepriateľské vojsko na jednej z výprav zabilo.

Uspávanky

Hovorí sa, že Roland na svojom rohu rád trúbil aj v meste. Jeho melódie si obľúbili bratislavské deti. Keď však Roland z mesta odišiel, matkám sa deti nedarilo uspať. Legenda teda hovorí, že cisár Maximilián II. dal sochu postaviť na podnet bratislavských mamičiek na čestnom mieste, v strede fontány. Žblnkot vody pripomínajúci Rolandove melódie tak uspával deti aj naďalej.

Ochranca milencov

Roland je aj bájnym ochrancom milencov. Tí prichádzajú na Hlavné námestie, aby sa mohli na Silvestra presne o polnoci pobozkať. Jeho socha sa vraj práve v tom momente otočí okolo vlastnej osi. Tak hovorí ďalšia z povestí.

Iné zase rozprávajú o tom, že socha Rolanda ožíva na Veľký piatok presne o tretej hodine popoludní. Zíde z podstavca a zamáva mečom na štyri svetové strany. To však podľa legendy môže vidieť len rodený Bratislavčan.

Rolandova fontána
7
Galéria
Zdroj: TASR
Zdroj: bratislava.dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM