Rôzne Správy

Bratislavské NAJ: Viete, ktoré sídlisko je najstaršie v meste?

Sídlisko Krasňany má už úctyhodných 65 rokov. Hneď po ňom začali stavať Februárku, ktorá bola architektonickým vzorom pre celé Slovensko.

Ilustračný obrázok k článku Bratislavské NAJ: Viete, ktoré sídlisko je najstaršie v meste?
8
Galéria
Zdroj: TASR

Klasické sídliská v Bratislave vznikli až po skončení druhej svetovej vojny. Najstarším z nich sú Krasňany. Prvý dom v rámci sídliska postavili v roku 1952, tento rok teda oslávia už 65 rokov odvtedy, čo sa do panelákov nasťahovali prví obyvatelia.

Plienková kolónia

Krasňany vyrástli na okraji Rače smerom k mestu v rokoch 1951 – 1953. „Po prvý raz sa tam stavali byty hromadne systémom voľnej blokovej zástavby podľa jednotného typu obytného domu. Architektonicky pestrejšie bola neskôr vybudovaná ďalšia časť sídliska v priestoroch Peknej cesty, Cyprichovej a Kadnárovej ulice v rokoch 1955 – 1960. A v roku 1962 bolo odovzdaných do užívania ďalších 242 bytov na sídlisku Experimentálka,“ uvádza v publikácii Rača autor Ján Podolák.

Do prevažne dvojizbových bytov sa v päťdesiatych rokoch nasťahovali najmä mladé rodiny z celého Slovenska, ktoré do Bratislavy prišli za prácou. Za každým domom na stojanoch určených na sušenie bielizne vtedy viseli plienky. Takto si sídlisko vyslúžilo prezývku „plienková kolónia.“ Kým boli mamy na materskej dovolenke, otcovia rodín pracovali zväčša v blízkych podnikoch Meopta a Kozmetika.

Ako bolo na bratislavských sídliskách zvykom, ani v Krasňanoch v čase ich dostavby neboli obchody, školy, športoviská ani kostol. Za všetkým museli ľudia cestovať bližšie k centru mesta. Až neskôr, ako krasňanské deti rástli, pribudli materské a základné školy. Dopravná situácia si tiež časom vyžiadala zásadnú zmenu. Autobusy nestačili, preto sa dopravný podnik rozhodol v roku 1965 predĺžiť električkovú trať až do Rače.

Dnes sú Krasňany príjemným miestom na bývanie. Časom pribudli ihriská, kúpalisko, školy aj moderný kostol. Obyvatelia Krasňan si pochvaľujú najmä blízkosť Malých Karpát s množstvom zelene a spleťou turistických chodníkov.

Vydarená Februárka

Keď v roku 1958 začali stavať jedno z prvých väčších sídlisk – Februárku, v Krasňanoch sa už bývalo. Februárka, ktorá sa nachádza hneď za Račianskym mýtom, sa stala prvým významným sídliskom vybudovaným podľa princípov moderného urbanizmu. Architektonicky je veľmi dobre zvládnuté. Pri jeho stavbe sa nešetrilo. Na výstavbu domov prvýkrát použili okrem panelovej sústavy a tradičného muriva aj liaty betón.

„Technológia liateho betónu realizovaná veľkoplošným debnením, hoci vyrobeným klasickým tesárskym spôsobom, sa neskôr použila aj pri bytovej výstavbe sídlisk v iných mestách. Okrem nej sa tu použil panelový systém BA. Harmonické rozloženie domov rôznych výšok, prehľadná veľkosť komplexu, výborné architektonické riešenie a elegantný vzhľad spolu s konštrukčnými novinkami vytvorili zo sídliska jedno z najlepších v tomto období,“ uvádza Register modernej architektúry Slovenska.

Zdroj: YouTube.com
Februárka a Krasňany
8
Galéria
Zdroj: Facebook, TASR
Zdroj: bratislava.dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM