Rôzne Správy

Bratislavské NAJ: Vedeli ste, že prvá verejná nemocnica v meste liečila iba mužov?

Úplne prvou nemocnicou bol Špitál sv. Antona. V roku 1669 vznikla Nemocnica u Milosrdných bratov na dnešnom Námestí SNP. Liečili tam výhradne mužov.

Ilustračný obrázok k článku Bratislavské NAJ: Vedeli ste, že prvá verejná nemocnica v meste liečila iba mužov?
8
Galéria

Prvá nemocnica v Bratislave, o ktorej sa našli písomné zmienky, fungovala okolo roku 1309. Volali ju vtedy Špitál sv. Antona. Vznikol najneskôr v druhej polovici 13. storočia a viac ako typickou nemocnicou bol útulkom pre chorých a starých chudobných ľudí, invalidov, slabomyseľných a siroty.

Prvá verejná nemocnica

Verejnú nemocnicu otvorili v meste v roku 1669 ako Nemocnicu u Milosrdných bratov na dnešnom Námestí SNP. Bola určená výlučne pre mužov.

Na liečenie žien vznikla v roku 1739 Nemocnica alžbetínok, ktorá bola súčasťou kláštorného komplexu tohto rádu. Barokový kostol Sv. Alžbety na Špitálskej ulici pochádza z rokov 1739 až 1743. Podľa projektu rakúskeho architekta Franza A. Pilgrama ho postavili mimo mestských hradieb pre ženskú rehoľu alžbetínok.

Kostol, ktorého stavbu inicioval vtedajší ostrihomský arcibiskup a uhorský primas Imrich Esterházy, bol súčasťou komplexu kláštora s nemocnicou. Rehoľné sestry sa starali o ťažko chorých pacientov a aj v súčasnosti pomáhajú ľuďom v neďalekej nemocnici.

Nemocnica na Mickiewiczovej ulici

S výstavbou ďalšej najstaršej nemocnice v poradí sa začalo v roku 1857 podľa projektu I. Feiglera. Dokončená bola už v roku 1860 a v roku 1864 sa tam mohli liečiť prví pacienti. Pôvodne sa volala Krajinská všeobecná nemocnica a v čase svojho vzniku patrila medzi najväčšie v Uhorsku.

Nemocnica mala pôvodne 259 lôžok. V roku 1896 sa dobudoval ďalší trakt a počet postelí vzrástol až na takmer 400. V roku 1915 vznikla v nemocnici na Mickiewiczovej ulici pobočka peštianskej Alžbetínskej univerzity. V tesnej blízkosti nemocnice nájdete aj kaplnku svätej Alžbety. Areál je národnou kultúrnou pamiatkou.

Zdroj: A. Bagin, J. Krajči, Kostoly a kaplnky hlavného mesta SSR Bratislavy

Najstaršie nemocnice
8
Galéria
Zdroj: internet
Zdroj: bratislava.dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM