Rôzne

Bratislavské NAJ: Prístavný most je najvyťaženejším mostom na Slovensku

Prístavný most bol projektovaný na prejazd približne 50-tisíc áut denne. Dnes ním prejde až dvakrát také množstvo.

Ilustračný obrázok k článku Bratislavské NAJ: Prístavný most je najvyťaženejším mostom na Slovensku
3
Galéria
Zdroj: TASR

Prístavný most predstavuje významnú dopravnú spojnicu medzi bratislavskými brehmi cez rieku Dunaj. Stavali ho v rokoch 1977 – 1985, pričom do roku 1993 niesol názov Most hrdinov Dukly. Jeho výstavbou a otvorením sa odbremenila doprava v centre mesta aj Starý most.

Najviac vyťažený

Diaľnično-železničný most pri nákladnom prístave je súčasťou diaľnice D1. Na diaľničných vstupoch D1 a D2 do Bratislavy zaznamenáva Národná diaľničná spoločnosť (NDS) v pracovných dňoch v priemere od 34 do 60-tisíc vozidiel v profile diaľnice.

Prístavný most je najvyťaženejším miestom na diaľničnej sieti v rámci Bratislavy. Podľa údajov NDS ním prechádza v pracovných dňoch priemerne asi 110-tisíc vozidiel v profile diaľnice. Pôvodne bol navrhovaný na 50-tisíc vozidiel denne.

Približne polkilometrový most je súčasťou nielen diaľničnej siete, ale aj železnice. Spodné podlažie slúži na vlakovú dopravu a z oboch strán má lávku pre peších a cyklistický pruh. Ak by sa vám málil cyklistický pruh na moste, využiť môžete aj bežecké a cyklistické trasy pod ním, na ktoré sa jednoducho napojíte z petržalskej hrádze.

Zdroj: bratislava.dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM