KAW Kultúra

Bratislavské NAJ: Poznáte skvelé hity, v ktorých sa spieva o našom meste?

Nikto neospieval Bratislavu tak dokonale ako skupina LOJZO! Ktorú zo známych skladieb legendárnej "teplákovej" kapely máte najradšej?

Ilustračný obrázok k článku Bratislavské NAJ: Poznáte skvelé hity, v ktorých sa spieva o našom meste?
5
Galéria
Zdroj: TASR

Kto by nepoznal legendárnu „teplákovú“ skupinu LOJZO s nezabudnuteľným Mariánom Kochanským. Vo svojich hitoch vyznali lásku Centrálnemu trhovisku, Central pasáži aj Zlatým pieskom. Spievali o bratislavskej mestskej hromadnej doprave, o susedke z Petržalky aj o známej bratislavskej postavičke Schöne Nácim. Ich hity prežili desaťročia. Aj dnes si ich hlasno vyspevujú malé deti spolu so starými rodičmi.

Od Zlatých pieskov až po Petržalku

Na Centrálnom trhovisku si skupina postála na hrášok a na kaleráb, keď tam každú sobotu v tričku bežala míňať svoj plat.

V skladbe Schöne Náci opísali legendu bratislavských ulíc minulého storočia. Známy usmievavý elegán v rukavičkách si svoju pesničku určite zaslúžil.

Centrál pasáž by sme mohli nazvať začiatkami rapu na slovenskej hudobnej scéne. Marián Kochanský nebol raper v pravom slova zmysle. Musíme však uznať, že v tejto piesni mu to išlo perfektne.

Pieseň s chytľavým refrénom Ukulele, ukulela fanúšikov Lojza zavedie na ostrov snov, teda priamo na Zlaté Piesky. Kto by sa nechcel vyhrievať na slniečku, pozorovať vlnky, stáť v rade na pivo a párky s horčicou. Cesta naspäť však nie je jednoduchá. V autobuse číslo 32 sa ako lisovaný kvet musíte dostať cez Jurajov dvor, domov, k Domu odborov.

Viacerí muzikanti z kapely bývali v Petržalke. V piesni My nie sme Taliani nahovárajú susedku Lenku, aby sa vykašlala na Talianov a zabávala sa s nimi na najväčšom bratislavskom sídlisku.

Niet lepšej pesničky, ktorá by popísala každodennú situáciu vo vyťažených spojoch MHD ako skladba A rána sú v ňom tiché. „Na zastávke tŕpne mi aj ucho, či ma vôbec zoberie a kožu zo mňa zoderie a potom vypľuje“ a na záver skladby si v českej opernej árii zavzdychajú „Kde pak ty metro hnízdo máš…“

LOJZO – tepláková legenda

Skupina LOJZO (Ľudový orchester jednoduchej zábavy obyvateľstva) vznikla v Bratislave v roku 1982. Hneď pri prvých vystúpeniach si získala publikom svojim pohodlným teplákovým imidžom a predovšetkým vtipnými textami a chytľavými melódiami.

Hoci líder kapely Maroš Kochanský už viac ako 10 rokov nie je medzi nami, dodnes kapela koncertuje, organizuje teplákové bály a dokonca usporadúva festival Petržalská baretka, ktorý je zameraný na humornú hudobnú a literárnu tvorbu.

LOJZO
5
Galéria
Zdroj: TASR
Zdroj: YouTube.com
Zdroj: YouTube.com
Zdroj: bratislava.dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM