Rôzne

Bratislavské NAJ: Otvorenie prvého moderného nákupného centra v Bratislave spôsobilo tlačenicu

V časoch, kedy bol obchodný dom najobľúbenejším miestom nielen nákupuchtivých žien, bol jediným miestom, kde sa dali zohnať všakovaké módne vychytávky.

Ilustračný obrázok k článku Bratislavské NAJ: Otvorenie prvého moderného nákupného centra v Bratislave spôsobilo tlačenicu
Zdroj: webumenia.sk

Vedeli ste, že funkcionalistický obchodný dom Dunaj sa pôvodne volal Brouk a Babka? Len hŕstka z nás si dnes spomína na jeho otvorenie v roku 1936.

Veľké otvorenie

V deň otvorenia prvého moderného nákupného centra v Bratislave Brouk a Babka bola na Námestí SNP tlačenica ako pri dnešných výpredajoch v obchodných centrách. Otvorenie obchodného domu prilákalo množstvo zvedavcov, ktorí sa do priestorov hrnuli za širokým sortimentov tovaru.

V časoch, kedy bol najobľúbenejším miestom nielen nákupuchtivých žien, bol jediným miestom, kde sa dali zohnať všakovaké módne vychytávky. Na prízemí ste mohli nakúpiť šály, čiapky, rukavice a na vyšších poschodiach módne kabáty a odevy.

Priestory obchodného domu boli neustále plné. Akoby aj nie! Vo výkladoch na prízemí vystavovali tovar z medzinárodných výstav!

Brouk a Babka

Budovu obchodného domu Brouk a Babka navrhol pre podnikateľov Brouka a Babku bratislavský architekt Christian Ludwig v rokoch 1935 – 1936. Nachádza sa v nej šesť nadzemných a dve podzemné podlažia, dvojramenné schodisko a dva výťahy. Pred zasunutým hlavným vstupom do budovy sú dodnes tri izolované štvorstranné výklady s kamenným soklom. Fasáda obchodného domu bola obložená keramickým obkladom. Budova OD Dunaj je národnou kultúrnou pamiatkou.

Budovu obchodného domu postavili za šesť mesiacov a patrí k vrcholným dielam funkcionalizmu na Slovensku i k osobnému tvorivému vrcholu Christiana Ludwiga. S výstavbou sa údajne spájali štrajkové udalosti a sťažnosti slovenských robotníkov, pretože v čase hospodárskej krízy zamestnali na stavbe len českých.

Pre potreby OD Dunaj ho koncom deväťdesiatych rokov obnovili podľa projektu Jána Bahnu. V roku 1966 bol obchodný dom Dunaj jedným z troch v republike, ktoré predávali tovar vyslovene módneho charakteru.

Foto: Viliam Malík

Zdroj: YouTube.com
Zdroj: bratislava.dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM