Rôzne Správy

Bratislavské NAJ: Malebný dom na Židovskej ukrýva tikajúci poklad

Pre mnohých možno nenápadný, no o to krajší, dom stojí na Židovskej ulici oproti Dómu sv. Martina. Vo svojom vnútri skrýva historické cennosti.

Ilustračný obrázok k článku Bratislavské NAJ: Malebný dom na Židovskej ukrýva tikajúci poklad
7
Galéria

Ak ste niekedy prechádzali Židovskou ulicou, určite vám do oka padol úzky žltý dom s jedinečnou architektúrou. Dom U dobrého pastiera je jedna z najkrajších rokokových stavieb v Bratislave. Bol postavený pre tunajšieho obchodníka v rokoch 1760 až 1765 a dnes patrí k pár zachovaným pôvodným budovám bratislavského podhradia.

Jedna miestnosť na každom poschodí

Dom dostal názov podľa sošky Krista ako dobrého pastiera na rohu stavby. Má štyri poschodia, lichobežníkový pôdorys a je taký úzky, že na každom podlaží je len jedna miestnosť a schodisko.

V minulosti bola spodná časť určená na remeselno-obchodnú činnosť, horné podlažia slúžili na bývanie. Dom prešiel rekonštrukciou v roku 1975 a neskôr v ňom Mestské múzeum otvorilo unikátnu expozíciu historických hodín.

Vzácne exponáty

Expozícia dokumentuje históriu hodinárstva od konca 17. až po koniec 19. storočia. Väčšina z exponátov je vyrobená v dielňach bratislavských majstrov. Nájdete tam súbor prenosných slnečných hodín, rôzne typy stolových a nástenných hodín, budíky či ukážky vreckových hodiniek.

Dom U dobrého pastiera patrí k skvostom stredoeurópskej meštianskej architektúry a rozhodne sa oplatí prezrieť si ho zblízka.

Dom U dobrého pastiera a Múzeum hodín
7
Galéria
Zdroj: Facebook
Zdroj: bratislava.dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM