Rôzne

Bratislavské NAJ: Legendárna vináreň s viac ako 60-ročnou tradíciou

Najstaršou zachovanou vinárňou v Bratislave je Viecha u Sedliaka. Už roky patrí k obľúbeným miestam Bratislavčanov, ale aj známych osobností.

Ilustračný obrázok k článku Bratislavské NAJ: Legendárna vináreň s viac ako 60-ročnou tradíciou
2
Galéria

Zrejme každý pozná pesničku od Elánu „Ulica“, v ktorej sa spieva o vôni viechy. Inšpiráciou jej bola aj najstaršia bratislavská vináreň na Obchodnej ulici.

Domáce vínko aj zabíjačkové špeciality

Dom, v ktorom sídli Viecha u Sedliaka, bol postavený na konci 19. storočia na vtedajšej Schöndorfskej ulici. Tá bola obývaná prevažne vinohradníkmi, ktorí podávali víno aj drobné občerstvenie pod viechou – zelenými haluzami na drevenej tyči nad bránou.

V roku 1952 kúpilo budovu vinohradnícke družstvo Vinorod (neskôr PD Vinohrady) a v roku 1956 otvorilo svoju prvú viechu. Tá dostala názov „U Sedliaka“ a funguje nepretržite už viac ako 60 rokov.

Družstvo dodávalo z viníc neďaleko Bratislavy svoje víno a sortiment doplnili o zabíjačkové špeciality z vlastnej mäsiarskej výrobne. Viecha sa postupne stala vychýreným miesto pre svoje domáce vínko ako aj tradičnú slovenskú kuchyňu.

Chodia tam aj známe tváre

Do vinárne zvykli chodiť aj známe osobnosti ako Viliam Polónyi, Jozef Króner, Martin Huba a mnoho ďalších hercov a režisérov z neďalekej Novej scény. Ešte aj dnes tu môžete stretnúť bývalých hokejistov bratislavského Slovana na čele s Jozefom Golonkom.

Priamo pod viechou sa nachádza dvojpodlažná čarovná pivnica plná pôvodných drevených sudov.

Posledná významnejšia rekonštrukcia podniku prebehla v 70. rokoch minulého storočia. Dobová atmosféra viechy tak zostala zachovaná dodnes. Vďaka tomu je čoraz populárnejšia aj medzi turistami, ktorí hľadajú autentické podniky s nádychom histórie.

viecha
2
Galéria
Zdroj: TASR
Zdroj: bratislava.dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM