ts Rôzne

Bratislavské NAJ: 7 najobľúbenejších atrakcií v hlavnom meste

Nie ste rodený Bratislavčan, no hlavné mesto vám prirástlo k srdcu a stále máte pocit, že o ňom neviete to NAJ? Spolu to napravíme!

Ilustračný obrázok k článku Bratislavské NAJ: 7 najobľúbenejších atrakcií v hlavnom meste
12
Galéria

Podľa celosvetovo známeho cestovateľského portálu TripAdvisor je Bratislava najobľúbenejšou destináciou v lokalite Slovensko. Zo zoznamu 30 najobľúbenejších atrakcií na Slovensku obsadili bratislavské 19 priečok, čo je viac ako polovica všetkých najobľúbenejších atrakcií z celého Slovenska.

Predstavíme si 7 NAJ, ktoré turisti označili za najobľúbenejšie spomedzi všetkých slovenských atrakcií. Pravý Bratislavčan by mal určite poznať všetky.

Dominuje Slavín

Úplne najobľúbenejšou atrakciou turistov podľa cestovateľského portálu je bratislavský Slavín, ktorý je hneď na prvej priečke spomedzi naj slovenských atrakcií. Slavín je jednou z dominánt Bratislavy. Bratislavský pamätník sovietskych vojakov padlých počas druhej svetovej vojny postavili v rokoch 1957 až 1960 a o dva roky neskôr ho vyhlásili za národnú kultúrnu pamiatku.

Na vrchole centrálnej časti pamätníka sa nachádza sedemmetrová socha sovietskeho vojaka vztyčujúceho vlajku od slovenského sochára Alexandra Trizuljaka.

Michalská veža, brána a ulica

Michalská brána je jedinou zachovanou bránou z pôvodných štyroch v bratislavskom mestskom opevnení. Meno dostala podľa osady a kostola svätého Michala, ktorá bola neďaleko na predmestí. Most pod vežou je zaujímavý tým, že na ňom vo výklenkoch stoja oproti sebe dve sochy. Ak idete po moste od Starého Mesta, po pravej strane stojí socha Svätého Jána Nepomuckého a po ľavej socha Michala archanjela.

Výber archanjela Michala súvisí s názvom mosta a brány, ktorej vežu takisto zdobí medená socha Michala zápasiaceho s drakom. Archanjel Michal symbolizuje ochranu, ktorú mestu zabezpečovala Michalská brána a niekdajšia vodná priekopa pod mostom. V roku 2008 sa však archanjelovi nepodarilo ochrániť samého seba. Počas víchrice ho zhodil strom a museli ho zreštaurovať.

Hlavné námestie

Starší Bratislavčania si určite ešte pamätajú na zelenú minulosť Hlavného námestia. Počas prechádzky korzom sa tu mohli zastaviť a porozprávať v tieni stromov pri Maximiliánovej fontáne. Dnes na opis námestia v centre Bratislavy postačí jedna stručná veta: Kamenná dlažba s fontánou uprostred. Pred pár desaťročiami však vyzeralo inak.

Práve toto históriou presiaknuté miesto, kde sa kedysi vykonávali popravy zločincov, ale aj veľkolepé oslavy, kde si chodili ľudia poklábosiť k trhovisku či posedieť v kedysi zelenom parku, láka turistov čoraz viac.

Hviezdoslavovo námestie

Jedno z najznámejších námestí v Bratislave, Hviezdoslavovo námestie, je pomenované podľa slovenského básnika Pavla Országha Hviezdoslava. Turisti na námestí obľubujú stánky so suvenírmi, novorenesančnú historickú budovu Slovenského národného divadla, Ganymedovu fontánu a po novom aj spievajúci vodný orloj. V súčasnosti je v skúšobnej prevádzke, čiže ak budete mať „šťastie“ a nezačujete ju spievať, buďte trpezliví. Hotel Carlton postupne vychytá všetky chybičky a fontána bude čoskoro spievať a svietiť tak, ako má.

Dóm sv. Martina

Katedrála svätého Martina alebo Dóm svätého Martina je od roku 1963 národnou kultúrnou pamiatkou. Je to pôvodne gotická sakrálna stavba v historickej zóne Bratislavy. Odkedy na jej území v 11. storočí postavili rotundu s kruhovým pôdorysom, prešla si mnohými veľkými prestavbami a prístavbami, exteriérovými aj interiérovými úpravami. Kostol je jednou z najvýraznejších bratislavských dominánt a po Bratislavskom hrade druhým najvyhľadávanejším turistickým objektom hlavného mesta.

Schöne Náci

Ktorý turista prejde Hlavným námestín bez toho, aby si urobil fotku s naším Schöne Nácim! Len máloktorý. Schöne Náci bol skutočnou postavou Bratislavy. Pamätníci na neho spomínajú ako na vždy pekne oblečeného, tichého a slušného človeka. Nóbl frak, motýlik, lakovky, cylinder, biele rukavičky, palička, úctivý pozdrav a úsmev na tvári. Tak poznali chudobného elegána ľudia v meste.

Postavička Schöne Náciho je neodmysliteľným symbolom Bratislavy. „Nebol len, respektíve vôbec nebol mestským bláznom, ale darom, ktorý mesto dostalo,“ napísal spisovateľ Ladislav Ťažký. Aký je príbeh symbolu Bratislavy?

Napoleonský vojak

Pri prechádzke historickým centrom Bratislavy nesmie chýbať na smartfónoch turistov ani selfí s Napoleonským vojakom. Bronzová socha vojaka opierajúca sa o lavičku, ako aj socha spomínaného Schöne Náciho či Čumila, je od roku 1997 súčasťou Bratislavy. Zároveň je jednou z najvyhľadáva­nejších atrakcií v Starom Meste. Pripomína prítomnosť Napoleonovej armády v Bratislave v 19. storočí.

Úplný zoznam najobľúbenejších slovenských atrakcií nájdete TU.

7 najkrajších atrakcií v Bratislave
12
Galéria
Zdroj: bratislava.dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM