Kultúra

Bratislavské MDPOH uvedie premiéru hry Zdravý nemocný

Mestské divadlo P. O. Hviezdoslava v Bratislave uvedie v piatok 13. mája premiéru hry Zdravý nemocný, komediálnu klasiku, pod ktorú sa podpísal Jean Baptiste Poquelin Moliére.

Ilustračný obrázok k článku Bratislavské MDPOH uvedie premiéru hry Zdravý nemocný
Zdroj: TASR

Veľmajster komických charakterov opäť skritizuje nedostatky ľudí a celej spoločnosti jemu charakteristickým satirickým jazykom.

Vo svojej poslednej hre zobrazuje hypochondra Argana a jeho príbuzných, ktorí sa jeho diagnózu snažia náležite využiť. Moliére sa nevysmieva len chorobnej túžbe po zdraví, liečebným metódam a skorumpovaným lekárom, ale aj prehnanému strachu zo smrti a zároveň v opozícii voči nej uvažuje o hľadaní pravdy, autenticity života a radosti z neho.

Pre režiséra Kamila Žišku bola pri voľbe hry slávneho francúzskeho komédiografa kľúčová téma. „Dialógy Moliérovej komédie sú veľmi živé a navyše téma o hypochondrovi, ktorý sa cíti chorý, tyranizuje tým celú rodinu a nechá sa manipulovať svojím okolím, je veľmi aktuálna. V podstate je to hra o akejkoľvek domýšľavosti, ktorou človek trpí. Všetko sú to len formy egoizmu, teda pre javisko výborná živná pôda.“

Vo francúzskej premiére hral hlavnú postavu samotný Moliér vo veku 51 rokov. V novej slovenskej inscenácii sa v úlohe Argana predstaví 34-ročný Ľuboš Kostelný.

„Náš posun môžeme obhájiť aj tým, že čoraz viac ľudí z mladšej generácie trpí na silné sebapozorovanie a cíti sa staro a unavene. Obsadenie mladšieho herca symbolizuje celú túto tendenciu. Možno podtitul našej hry by mohol byť Mladý starý,“ dodáva Kamil Žiška.

Hru Zdravý nemocný napísal Moliére pôvodne ako komédiu-balet. MDPOH ju uvádza v závere 7. divadelnej sezóny v čisto činohernej verzii.

„V inscenácii sú stále zreteľné dozvuky commedie dell'arte a ponúka vďačné typy postáv, v ktorých sa predstavia vrátane Ľuboša Kostelného aj Edita Borsová, Danka Svetlíková, Dominika Žiaranová, Milo Kráľ, Jakub Rybárik, Martin Kochan a Michal Jánoš,“ informovala Veronika Václavová z Bratislavského kultúrneho a informačného strediska (BKIS).

Čítajte aj: Archívne zábery: Kam chodili Bratislavčania pred vznikom multiplexov?

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM