Webnoviny - Rôzne

Bratislavské letisko vybavilo 1,71 mil. pasažierov

WEBNOVINY.SK

Foto: SITA

BRATISLAVA 27. januára (WEBNOVINY) – Bratislavské letisko vybavilo v minulom roku 1,71 mil. cestujúcich, čo znamenalo medziročný pokles o 508,6 tis. osôb, resp. o 23 %. Prepad pasažierov letisko zdôvodnilo nielen hospodárskou krízou či krachom nízkonákladových aerolínií SkyEurope Airlines, ale aj hromadným návratom Slovákov z britských ostrovov. Medzinárodná osobná preprava na letisku vlani klesla o 20,8 % na 1,59 mil. cestujúcich, vnútroštátna preprava so 108,1 tis. osobami bola slabšia o 44,1 % a ostatná preprava zaznamenala pokles o 35,4 % na 6,35 tis. osôb.

V decembri uplynulého roka bránami bratislavského letiska prešlo 101,2 tis. cestujúcich pri medziročnom poklese o 12,2 %. Medzinárodná preprava v poslednom mesiaci vlaňajška klesla o 5 % na 96,6 tis. cestujúcich, vnútroštátna preprava so 4,1 tis. osobami sa prepadla o 68 %. Vyplýva to z informácií, ktoré agentúre SITA v stredu poskytla hovorkyňa spoločnosti Letisko M. R. Štefánika – Airport Bratislava, a.s. Dana Madunická.

„Rok 2009 možno vo všeobecnosti charakterizovať ako jeden z najťažších rokov v civilnom letectve na Slovensku. Ukončenie činnosti dvoch najvýznamnejších leteckých spoločností, pre ktoré bolo Letisko Bratislava letiskom domovským, iba podčiarkol obrovskú citlivosť slovenského trhu na hospodársku krízu a jej okamžité premietnutie sa do poklesu dopytu po leteckej preprave,“ uviedol výkonný riaditeľ bratislavského letiska Zdeněk Schraml. Zároveň sa v tomto čase výraznejšie prejavila limitovaná atraktívnosť Bratislavy a Slovenska ako destinácie pre zahraničných návštevníkov. Na počet cestujúcich mal podľa neho vplyv i fakt, že mnoho slovenských občanov ukončilo pre hospodársku krízu svoje pracovné aktivity v zahraničí a vrátilo sa späť domov.

Letisko vstupovalo do roku 2009 s realis­tickými očakávaniami a nárokmi. Prvé dopady krízy prišli ešte v posledných mesiacoch roku 2008, pričom jej plný prejav letisko očakávalo práve v uplynulom roku. „Pripravených bolo viacero variantov krízového vývoja, z ktorých sa, bohužiaľ, naplnil práve ten o krachu SkyEurope Airlines. Následné ukončenie činnosti spoločnosti Seagle Air iba potvrdilo neľahkú situáciu v leteckej doprave na Slovensku,“ dodal Schraml. Na zmiernenie dopadov krízy letisko predovšetkým zavádzalo rôzne racionalizačné a úsporné opatrenia, ktorých cieľom bolo udržať výšku nákladov pod kontrolou a vyvážiť tým výpadok výnosov. Paralelne viedlo letisko aktívnu obchodnú politiku zameranú na stabilizáciu vzťahov a výkonov existujúcich dopravcov, ako aj na vytvorenie východísk pre rozvoj aktivít nových partnerov.

Počet pohybov lietadiel na letisku v Bratislave v roku 2009 predstavoval 29 481 pri medziročnom poklese o 15,5 %. Nákladná doprava, naopak, vzrástla o 71 % na 11,9 tis. ton a preprava pošty v objeme 71,7 tony klesla o 23,6 %. „Rok 2009 bol pre nás predovšetkým významný v objeme vybaveného nákladu. Dokonca sme dosiahli historický rekord v tejto oblasti. Vďačíme za to predovšetkým spoločnosti DHL Express, ktorá je našim najvýznamnejším cargo prepravcom,“ uviedol Schraml. Vlani spoločnosť predĺžila linku Lipsko – Bratislava do Sofie, čím sa zvýšilo prúdenie nákladu v oboch smeroch trasy.

Spoločnosť Letisko M. R. Štefánika – Airport Bratislava, a.s. je zapísaná v Obchodnom registri SR od mája 2004, disponuje základným imaním vo výške 282,469 mil. eur. Spoločnosť je vo vlastníctve štátu, keď Fond národného majetku spravuje 66 % akcií a ministerstvo dopravy 34 % akcií.

SITA

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM