Kultúra

Bratislavské jazzové dni 2016 majú za sebou prvý deň

Do bratislavskej Incheby smerovali v piatok večer cesty fanúšikov jazzovej hudby na 42. ročník medzinárodného festivalu Bratislavské jazzové dni Slovenská sporiteľňa 2016.

Ilustračný obrázok k článku Bratislavské jazzové dni 2016 majú za sebou prvý deň
Zdroj: TASR

V programe prvého dňa sa predstavili domáca formácia Cha Bud!, izraelský kontrabasista Adam Ben Ezra, taliansky trubkár Enrico Rava a americká speváčka a basgitaristka Nik West.

Kontrabas ako sólový koncertný nástroj

Prvý večer otvorila skupina Cha Bud!, ktorá je víťazom minuloročnej súťaže mladých talentov. V repertoári tejto košickej kapely sú znateľné vplyvy súčasného jazzu, groove, tanečného funku, drumandbassu aj dubu. Hrá vlastné autorské kompozície.

Izraelský hudobník Adam Ben Ezra (1982) zase predviedol, že aj kontrabas môže byť sólovým koncertným nástrojom. Tento skvelý hráč je novou hviezdou a jeho talent ho posunul do pozície predskokana pri koncertoch takých muzikantov, ako sú fusion stálice Pat Metheny, Victor Wooten, Richard Bona a Mike Stern.

Tretím interpretom večera bol Enrico Rava (1939), taliansky trubkár a hráč na krídlovku. Na scéne je aktívny od polovice šesťdesiatych rokov, začínal v kapele Gata Barbieriho. Krátko na to sa presťahoval do New Yorku, kde sa stal súčasťou čerstvej bebop scény.

Zdroj: TASR

Najväčšia pódiová inšpirácia

Headlinerom prvého večera bola americká speváčka a basgitaristka Nik West. Predchádzal ju skvelý chýr, Prince totiž o nej hovoril ako o svojej najväčšej pódiovej inšpirácií a Dave Stewart zo skupiny Eurythmics ju opísal ako ženskú verziu Lennyho Kravitza.

Nik West pochádza z muzikantskej rodiny z mesta Phoenix. Zvuk basy ju očaril v pesničke You Wanna Be Startin' Somethin', inšpirovala sa aj Marcusom Millerom a Brothers Johnson. O päť rokov od prvého koncertu sa dostala na vtedy nepredstaviteľnú úroveň, stala sa tvárou série nástrojov Dimension Bass značky Fender, a bola aj partnerom pri ich vývoji. V rámci spolupráce s Fenderom založila online súťaž pre gitaristky a basgitaristky.

Debutovala v roku 2012 albumom Just In The Nik Of Time, druhý album Say Somethin vydala v júli tohto roku. Nik hrala s Princeom, Marcusom Millerom či Johnom Mayerom. Svojím vystúpením rozhýbala Inchebu, okrem vlastných skladieb ponúkla aj cover hitu Proud Mary americkej skupiny Creedence Clearwater Revival. Elegantná bodka za prvým festivalovým dňom.

Festival dnes pokračuje druhým dňom, na pódiu Bratislavských jazzových dní sa predstavia domáce Ondrej Juraši Quinteto, slovensko-poľské Jana Bezek Trio, česko-americká dvojica Miroslav Vitouš & Jiří Stivín, britská formácia GoGo Penguin a americko-kubánske zoskupenie Tiempo Libre.

Bratislavské jazzové dni 2016
9
Galéria
Zdroj: TASR
Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM