Kultúra Kultúra

Bratislavské Dni starej hudby sa začínajú už zajtra

Dni starej hudby (DSH) vstupujú tento rok do tretieho desaťročia svojej existencie ako etablované medzinárodné podujatie hlavného mesta.

Ilustračný obrázok k článku Bratislavské Dni starej hudby sa začínajú už zajtra
Zdroj: TASR

Hlavný organizátor Centrum starej hudby, o.z., zostavuje program každoročne okolo centrálnej témy odvíjajúcej sa od skladateľských osobností, dejinných a hudobno-historických udalostí či reálií.

Východiskom tematického zamerania 21. ročníka DSH v čase od 15. mája do 7. júna boli dve významné európske osobnosti: český kráľ Karol IV. (700. výročie narodenia) a súčasník anglickej kráľovnej Alžbety I. William Shakespeare (400. výročie úmrtia). Obaja panovníci významnou mierou spoluurčovali osudy svojich krajín i Európy a v nemalej miere ovplyvnili popri politike aj kultúru a umenie svojej doby. Koexistencia vládcov a umelcov (skladateľov a hudobníkov) bola témou, ktorá sa popri spomínaných veľkých výročiach stala tohto roku inšpiračným zdrojom pri vyhľadávaní dobových konexií hudby s mocou aj v iných európskych krajinách (Francúzsko, Španielsko, Rakúsko).

Festivalový program otvorí v nedeľu 15. mája v Zrkadlovej sieni Primaciálneho paláca koncert súboru Musica notturna, pokračuje 16. a 17. mája tvorivými dielňami žiakov ZUŠ v priestoroch VŠMU na Zochovej ulici a koncertom Anjel a diabol v Malej sále Slovenskej filharmónie v utorok 17. mája.

Koncertný program DSH 2016 obsahuje aj tvorivé dielne a koncerty so žiakmi vybraných základných umeleckých škôl, resp. pre študentov Katedry hudobnej výchovy PdF a Katedry hudobnej výchovy FiF UK, ako aj Hudobnej a tanečnej fakulty VŠMU a v spolupráci s nimi. Sú prístupné aj pre širšiu verejnosť.

Aktuálne informácie o DSH 2016 sú dostupné na facebookovej stránke podujatia. Vstupenky sú v predaji v sieti Ticketportal, online i na predajných miestach, hodinu pred koncertom na mieste, na koncerty v spolupráci so Slovenskou filharmóniou v pokladnici SF v Redute. O udalosti informovali organizátori podujatia.

Prečítajte si tiež: Na projekt rekonštrukcie Divadla Aréna vyhlásili súťaž

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM