Kultúra

Bratislavské deti namaľovali dejiny svojho mesta

Dvojročný projekt Múzea mesta Bratislavy (MMB) s maľujúcimi deťmi vo svojom ateliéri má knižnú podobu. Pod názvom Maľované dejiny Bratislavy – Deti ilustrujú príbehy Pavla Dvořáka túto publikáciu prezentovali v sobotu (12.12.) v Mestskom divadle P. O. Hviezdoslava.

Ilustračný obrázok k článku Bratislavské deti namaľovali dejiny svojho mesta
Zdroj: TASR

„Kniha je výsledkom, že deti milujú svoje mesto a jeho dejiny,“ zhodnotila projekt námestníčka bratislavského primátora Iveta Plšeková na slávnostnom ukončení, kde nechýbal ani kultúrny program.

Aj riaditeľ MMB Peter Hyross vyzdvihol záujem detí o múzeum a históriu. Zároveň ocenil dobrý nápad, ktorý počas náročnej dvojročnej cesty na pravidelných stretnutiach v ateliéri múzea s historikom Pavlom Dvořákom a jeho príbehmi sa pretavil do knižnej podoby.

„Okrem histórie deti bližšie spoznali naše zbierkové predmety, ktoré si aj mohli chytiť, čo sa v múzeu nestáva. Knihou poskytujeme aj návštevníkom mesta iný pohľad na jeho minulosť,“ prezradil Hyross.

Autor rozprávaných príbehov Pavel Dvořák sa priznal, že napriek množstvu podujatí, ktoré doteraz absolvoval, prvý raz pracoval s deťmi. Vraj bolo úžasné, ako si tie príbehy domýšľali a maľovali.

„Vybavujú sa mi príjemné stretnutia. Boli aj určité obavy, ale teraz je to radosť z dokončeného diela,“ vyznala sa autorka projektu Beáta Husová z MMB.

Akademický maliar Martin Kellenberger ako predseda deväťčlennej poroty prezradil ťažkú situáciu, keď z prác asi 850 detí museli do knihy vybrať obmedzený počet vyše 200.

Porota hodnotila 886 prác detí vo veku od 4 do 16 rokov, ktoré zobrazili 39 príbehov z dejín Bratislavy.

Pätnásť najlepších malých výtvarníkov si na pódiu prevzalo ceny za svoje obrázky a vyslúžili si potlesk zaplneného divadla. Niektorí drobci potrebovali pomoc pri odnesení vecných cien. No ako ozajstní maliari sa cítili aj mnohé ďalšie deti, ktoré majú v knihe svoje obrázky. Tie si ihneď po slávnosti s veľkým záujmom aj s rodičmi pozerali.

Projekt (2014–2015) bol poňatý ako ilustrátorská súťaž pre mladé talenty, napriek tomu prebiehal na viacerých úrovniach. Od začiatku mal didaktický charakter, ktorý možno nahradiť vetou: Dajte si biele rukavičky a môžete sa všetkého dotýkať.

Na ňom spolupracovali odborní pracovníci múzea a prinášali z depozitárov 72 zbierkových predmetov, ktoré slúžili ako autentické učebné pomôcky. Príbehy boli zaradené do konkrétnych historických období a predmety pomáhali deťom vytvárať si asociácie s dobou a myslením ľudí z minulosti.

V knihe je 232 obrázkov, niektoré aj dvojstranové. Nápadito ilustrujú bratislavskú veľrybu, korunovácie či privilégiá mesta, rôzne bitky, nájdenie Gerulaty, Štúra, Napoleona, Máriu Teréziu a iné súvisiace osobnosti i významné udalosti.

Prečítajte si aj: Po Bratislave sa môžete prejsť aj s hracími figúrkami. Na svete je nová poznávacia hra o našom meste

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM