Rôzne

Bratislavské bábkové divadlo začali rekonštruovať. Práce by mali trvať dva roky

Rekonštrukcia Bratislavského bábkového divadla sa týka strechy, fasády i okien prednej časti objektu, kompletnou premenou prejde aj zadná časť i divadelný sál.

Ilustračný obrázok k článku Bratislavské bábkové divadlo začali rekonštruovať. Práce by mali trvať dva roky
5
Galéria
Zdroj: Bratislavský samosprávny kraj

Po desiatich rokoch od prvého projektu sa začína renovovať Bratislavské bábkové divadlo (BBD) na Dunajskej ulici. Realizáciu kompletnej obnovy začali v stredu oficiálnym odovzdaním budovy divadelného stánku pre zhotoviteľa rekonštrukcie.

"Teším sa z toho, že prinavraciame túto tradičnú scénu tým, ktorým patrí a verím, že si Bratislavčania v nových priestoroch užijú krásne predstavenia. Samozrejme, bude si to vyžadovať veľa práce, pretože ide naozaj o kompletnú premenu,“ uviedol Juraj Droba, predseda Bratislavského samosprávneho kraja (BSK) – zriaďovateľa divadla.

Čo všetko opravia

Práce vykoná spoločnosť Euro-Building, ktorá sa zaviazala budovu zrekonštruovať do dvoch rokov. Rekonštrukcia sa týka strechy, fasády i okien prednej časti objektu, kompletnou premenou prejde aj zadná časť i divadelný sál. "Zostanú tu len holé múry, vymení sa podlaha, strecha i vnútorné vybavenie hľadiskovej i javiskovej časti, vrátane novej akustiky či javiskovej techniky,“ priblížila zástupkyňa zhotoviteľa Silvia Havránková.

BSK za práce zaplatí 2 560 861 eur. „Zhotoviteľ vzišiel z verejnej súťaže, v ktorej boli celkovo predložené štyri ponuky,“ pripomenul riaditeľ odboru investičných činností, správy majetku a verejného obstarávania BSK Pavol Líška. Kraj sa v rámci zmluvných podmienok zaviazal k tomu, že v prípade nevyplatenia subdodávateľov rekonštrukcie hlavným kotraktorom, refunduje ich oprávnené náklady BSK.

Fungujú v cudzích priestoroch

Riaditeľ BBD Ján Brtiš pripomenul, že divadlo po nevyhnutnej rekonštrukcii v polovici 80-tych rokov existovalo tri desaťročia v prakticky provizórnych podmienkach a od konca roka 2014, keď bola scéna z dôvodu nevyhovujúcich technicko-bezpečnostných podmienok v budove zatvorená, je BBD nútené fungovať v cudzích priestoroch. Dva roky hralo BBD predstavenia na Malej scéne, ďalšie dva využíva priestory v Dome detí a mládeže.

„Samozrejme domovská scéna sa nedá nahradiť a preto dúfame, že za tie dva roky sa rekonštrukcia dokončí a my sa na jar 2020 vrátime do priestorov, ktoré budú z hľadiska hereckého i diváckeho zázemia zodpovedať 21. storočiu,“ povedal.

Bratislavské bábkové divadlo vzniklo v roku 1957 pod názvom Štátne bábkové divadlo. Na konte má 183 premiér a viac ako 13 000 predstavení doma a vo svete. V bratislavskom kraji je jediným „kamenným“ bábkovým divadlom.

Rekonštrukcia Bratislavského bábkového divadla
5
Galéria
Zdroj: Bratislavský samosprávny kraj
Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM