Michaela Katonová Kultúra

Bratislavské bábkové divadlo dnes uvedie premiéru Nám sa ešte nechce spať

Bratislavské bábkové divadlo, ktoré je v zriaďovateľskej pôsobnosti Bratislavského samosprávneho kraja, dnes večer uvedie premiéru rodinnej rozprávky o problémoch so zaspávaním na motívy legendárnych Buvirozprávok Daniela Heviera, ktorá sa bude konať v Divadle Malá scéna STU.

Ilustračný obrázok k článku Bratislavské bábkové divadlo dnes uvedie premiéru Nám sa ešte nechce spať
Zdroj: TASR

„Výnimočnosťou Bratislavského bábkového divadla je nielen to, že ponúka deťom alternatívu k dnešnému modernému svetu počítačovej techniky, videohier a komiksov, ale aj to, že do života detí, no i dospelých prináša kvalitné umelecké zážitky v podobe poznania, zábavy, skúsenosti,“ povedal na margo jediného kamenného bábkového divadla v Bratislavskom kraji Pavol Frešo, bratislavský župan.

Autorom hry „Nám sa ešte nechce spať“ je český dramatik a dramaturg Vít Peřina, ktorý sa inšpiroval rozprávkovou knihou Daniela Heviera „Buvirozprávky alebo Nám sa ešte nechce spať.“ Nová inscenácia Bratislavského bábkového divadla je určená našim najmenším a to deťom od troch rokov.

Prečítajte si tiež: V Bratislave predstaví svoju tvorbu fotografka Marta Földešová

Nočné dobrodružstvo

Ide o príbeh malého Janka, ktorý nechce spať. Zúfalí rodičia použijú rôzne triky na to, aby nakoniec zaspal. Avšak stane sa niečo neuveriteľné. Len čo sa v izbičke zhasne, prebudí sa Jankov palček, nos, uško, zúbok a vlásky. Hoci Janko sladko spí, oni majú celkom iné plány. Noc je ešte mladá a ponúka všakovaké dobrodružstvá. Kamaráti sa vydávajú na výlet po tmavej izbe. No dobrodružstvo sa rýchlo končí. Zlá čarodejnica, jedna z Jankových hračiek, všetkých výletníkov pochytá a nebyť múdrej sovy, ktorá ich zachráni šikovným úskokom, skončili by neslávne. Nakoniec sa všetci vrátia na svoje miesto a z Janka je opäť poriadny chlapec. Až na to, že je znova hore. Keďže rodičia dávno spia, ujme sa ich úlohy sova. Po jej poučnom príbehu o tom, ako si vymenila deň s nocou, konečne utíchne celá izba a Janko sa ponorí do sladkého spánku. Bol by to šťastný koniec, no na jeho konci zvoní ranný budík. A tak nevyspatému Jankovi neostáva iné, len si sľúbiť, že ďalšiu noc už prespí celú.

Režisérkou je žena

Režisérsky sa inscenácie ujala Michaela Homolová, ktorá pôsobí v Naivním divadle Liberec. Za svoje práce získala viacero prestížnych ocenení a momentálne patrí medzi najlepších režisérov tvoriacich pre deti. Jej schopnosť zaujať i rozosmiať diváka, mohli oceniť i návštevníci BBD pri predstavení Opice z našej police, ktoré je obľúbenou súčasťou repertoáru.

Český dramatik a dramaturg Naivního divadla Liberec Vít Peřina je autorom viacerých úspešných bábkových hier pre deti (Budulínek, O beránkovi, který spadl z nebe). Ďalšími členmi tvorivého tímu sú hudobník a herec Filip Homola a výtvarníčka Barbora Hubená.

V novej inscenácii Bratislavského bábkového divadla „Nám sa ešte nechce spať“ účinkujú napríklad Miriam Kalinková, Andrej Kováč, Ján Morávek.

Prečítajte si tiež: V Slovenskom národnom múzeu môžete bližšie spoznať Ľudovíta Štúra aj tlač litografie zo starého kameňa

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM