Maros Palesch Rôzne

Bratislavská župa získala 600-tisíc eur na zateplenie

BRATISLAVA. Bratislavský samosprávny kraj bol úspešný pri získavaní dotácií na projekty, ktoré pomôžu stredným odborným školám v pôsobnosti župy. Na zateplenie a výmenu okien internátov SOŠ vinársko-ovocinárskej v Modre a Spojenej školy v Ivanke pri

Ešte na marcovom zasadnutí poslanci schválili materiál, ktorého obsahom bol prehľad možností získania externých zdrojov pre priority Bratislavského samosprávneho kraja na roky 2011 a 2012. Súčasťou materiálu bola prezentácia investičných projektových zámerov, týkajúcich sa rekonštrukcie internátov v záujme dosiahnutia nižšej energetickej náročnosti.

„Bratislavská župa je diskriminovaná v čerpaní eurofondov, preto aj to málo, čo môžeme získať z externých zdrojov, sa snažíme využiť maximálne efektívne. Mnohé naše školy a školské zariadenia si zaslúžia opravu a modernizáciu, preto ma veľmi teší, že sme na zateplenie dvoch našich župných internátov získali dotáciu z EkoFondu,“ povedal bratislavský župan Pavol Frešo. V tomto roku sú naplánované aktivity spojené s predprojektovou prípravou. Vlastná realizácia zateplenia, výmena okien a hydraulické vyregulovanie vykurovacej sústavy budov internátov je plánovaná na roky 2012 a 2013.

Stredná vinársko-ovocinárska škola v Modre patrí k najstarším odborným školám na Slovensku. V súčasnosti na škole študuje 130 žiakov v študijných odboroch vinohradníctvo a ovocinárstvo. Kapacita internátu pri SOŠ je 215 lôžok. Medzi najvážnejšie problémy internátu patrí zatekajúca strecha, havarijný stav okenných rámov – nedostatočné vetranie a nevyhovujúci stav izbových balkónov. Na Strednej odbornej škole v Ivanke pri Dunaji študuje 425 žiakov v študijných odboroch rybárstvo, chov koní a jazdectvo, kynológia, logistika a obchod a podnikanie. Školský internát Spojenej školy má kapacitu 226 miest a v súčasnosti je tam ubytovaných 185 študentov.

EkoFond je neinvestičný fond, ktorého zriaďovateľom je Slovenský plynárenský priemysel, a.s. pôsobiaci v rámci územia Slovenskej republiky od 7. februára 2007. Od svojho vzniku finančne podporuje, ako verejne prospešná a aktívna spoločnosť, projekty efektívneho využívania energií, ochrany životného prostredia a aktivít spojených s osvetou v týchto oblastiach.

Zdroj: BSK, Radko Duda

zateplenie
2
Galéria
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM