KAW Rôzne Správy

Bratislavská ZOO sa rozrástla. Poznáme mená rozkošných mláďatok

Február bol v bratislavskej zoologickej záhrade mimoriadne plodný. Pribudli štyri malé kozičky a roztomilé mláďa gibona zlatolíceho.

Ilustračný obrázok k článku Bratislavská ZOO sa rozrástla. Poznáme mená rozkošných mláďatok
5
Galéria
Zdroj: ZOO Bratislava archív

Po dlhej mrazivej zime sa už určite tešíte na príjemnú jarnú prechádzku po bratislavskej ZOO. Bude čo obdivovať. Medzi chovancov totiž pribudlo niekoľko kozičiek a aj vzácne opičie mláďa.

Henry a Jack

Kozičky v ZOO Bratislava majú za sebou plodný mesiac. Už na začiatku februára sa na svet vypýtali dve kozliatka kozy domácej. „Ich mama sa volá Kristína. Mláďatká – obidvaja samčekovia sa volajú Henry a Jack. Kozia mamička sa o mláďatká vzorne stará, kŕmi ich materským mliekom a stráži ich,“ informuje bratislavská ZOO na svojej webovej stránke.

Mláďatká sa veru nenudia. Trávia dni hraním sa vo výbehu. Koziu rodinku nájdete v Sedliackom dvore ZOO Bratislava.

Ruby a Bae

Pár dní po narodení Henryho a Jacka, 11. februára, prišli na svet dve mláďatká kozy domácej holandskej zakrslej. Ich mamičkou je koza Rozárka. Mláďatkám, samčekovi a samičke, dali chovateľky mená Ruby a Bae.

„Kozy domáce holandské zakrslé sú ideálne na detské farmy, pretože sú vzrastom malé. Sú veľmi pohyblivé, radi skáču na pne či kamene. Ich kopýtka sú na to dobre prispôsobené, na skalách sa nešmýkajú. Zreničky kôz sú posadené horizontálne, ich oči sú na boku hlavy. Je to adaptácia na život ako korisť – umožňuje im to neustále sledovať okolie, pretože majú široký zorný uhol,“ vysvetľujú chovateľky zo ZOO.

Gibonie mláďatko

Malý potomok rodinky gibonov ešte meno nemá. Matka si ho totiž starostlivo chráni a zatiaľ ho nechce ukázať svetu. Chovatelia preto nevedia, či je to „mládenec“ alebo „slečna“.

Isté však je, že má zaujímavý dátum narodenia – 17. 2. 2017 a je to historicky piate mláďa gibona zlatolíceho (Nomascus gabriellae) v bratislavskej ZOO. Matkou mláďatka je samica Bany, ktorá prišla do Bratislavy v apríli roku 2013 zo španielskej ZOO Fuengirola.

„Otcom je náš chovný samec Oliver (narodený 24. mája 2001 v ZOO Bratislava). Je to druhý potomok nášho chovného páru. Ich prvé mláďa sa narodilo pred dva a pol rokom a žije spolu so svojimi rodičmi a novým súrodencom. Bany zvládla pôrod bravúrne a obetavo sa stará o svoje druhé mláďa, ktoré čistí, kojí a zohrieva,“ chvália chovatelia opičiu mamu.

Mláďatá v ZOO Bratislava
5
Galéria
Zdroj: ZOO Bratislava archív
Zdroj: bratislava.dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM