Tomáš Stupavský Samospráva

Bratislavská vodárenská spoločnosť údajne nezverejňuje zmluvy, sťažuje sa mimovládka

Podnet na preskúmanie dodržiavania zákona o slobodnom prístupe k informáciám dnes na Okresný úrad Bratislava podal Inštitút pre rozvoj Bratislavského kraja. Kritizuje Bratislavskú vodárenskú spoločnosť (BVS) za to, že už vyše mesiaca nezverejňuje zmluvy.

Ilustračný obrázok k článku Bratislavská vodárenská spoločnosť údajne nezverejňuje zmluvy, sťažuje sa mimovládka
Zdroj: TASR

Inštitút tak má podozrenie, že tým došlo k porušeniu zákona. Na dnešnom brífingu o tom informoval riaditeľ inštitútu Miroslav Dragun.

BVS mala podľa Draguna minulý mesiac uzavrieť zmluvu s novou bezpečnostnou službou, no vodárne podľa neho naposledy zverejnili nejakú zmluvu 23. februára. Inštitút sa tak nazdáva, že zmluva, ktorú vodárne s bezpečnostnou službou podpísali, je neúčinná a hrozí jej neplatnosť.

„To znamená, že objekty BVS nebudú chránené. No treba si uvedomiť, že to nie sú jablká niekde v supermarkete, ale je to strategická infraštruktúra Slovenskej republiky a občanov Bratislavy. Ako je teda možné, že táto zmluva nie je zverejnená?“ kritizuje Dragun.

Riaditeľ pripomína, že po siedmich dňoch od nezverejnenia je zmluva neúčinná. „Ak teda BVS vypláca akúkoľvek odmenu súkromnej bezpečnostnej službe, mala by to robiť v rozpore so zákonom,“ tvrdí s tým, že ak zmluvu BVS nezverejní do troch mesiacov, je aj neplatná.

Ak okresný úrad rozhodne, že vodárne porušili zákon, inštitút sa chce obrátiť na okresnú prokuratúru. „Aby zmluvy, ktoré boli podpísané, boli vyhlásené za neplatné,“ dodal Dragun.

Na fotke Miroslav Dragun.

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM