Správy

Bratislavská väznica postavená ešte v roku 1934 prechádza postupne rekonštrukciou

Po viac ako 80 rokoch prechádza v súčasnosti bratislavská väznica v Justičnom paláci rekonštrukciou. Aktuálne sa v tomto bratislavskom Ústave na výkon trestu odňatia slobody a Ústave na výkon väzby nachádza 207 obvinených a 289 právoplatne odsúdených väzňov.

Ilustračný obrázok k článku Bratislavská väznica postavená ešte v roku 1934 prechádza postupne rekonštrukciou
Zdroj: TASR

Budova oboch ústavov bola postavená v rokoch 1934–1936 na účely vyšetrovacej väzby v zadnom trakte Justičného paláca. Objekty ústavu sú v nepretržitej prevádzke spomínaných viac ako 80 rokov, počas ktorej neprešli výraznejšou rekonštrukciou.

Z dôvodu dlhodobo veľmi nepriaznivého stavebno-technického stavu objektov a zariadení ústavu musel Zbor väzenskej a justičnej stráže pristúpiť k rekonštrukcii ústavu. Generálne riaditeľstvo zboru ako investor ešte v priebehu rokov 2005 a 2006 obstaralo a realizovalo vypracovanie stavebných zámerov a projektovej dokumentácie stavby. V roku 2013 bola aktualizovaná pôvodná projektová dokumentácia stavby, následne boli vykonané všetky potrebné úkony k začatiu rekonštrukcie. Informoval o tom riaditeľ Kancelárie generálneho riaditeľa Zboru väzenskej a justičnej stráže (ZVJS) Adrián Baláž.

„Na základe právoplatného stavebného povolenia a zmluvy o dielo boli dňa 9. marca 2015 začaté rekonštrukčné práce. V dňoch od 13. do 15. marca bol pre účely stavby v areáli ústavu postavený vežový žeriav, ktorý bude slúžiť na prekládku materiálu v rámci areálu. Z dôvodu mimoriadne zložitých miestnych pomerov prebehla inštalácia vežového žeriavu pomocou dvoch kolesových žeriavov z Justičnej ulice,“ uviedol Baláž.

Rekonštrukcia prebieha postupne po jednotlivých ubytovacích častiach, za plnej prevádzky ústavu, s celkovou lehotou 39 kalendárnych mesiacov. Predmetná investičná akcia je realizovaná v súlade s Koncepciou väzenstva Slovenskej republiky na roky 2011 – 2020 schválenou vládou Slovenskej republiky v apríli 2011.

Cieľom investičnej akcie je odstrániť dlhodobo veľmi nepriaznivý technický stav objektov a zariadení ústavu a zároveň jej realizáciou vytvoriť vyhovujúce prevádzkovo-technické, dispozičné a bezpečnostné podmienky na zabezpečenie bezkolízneho chodu celého ústavu. Súčasne sa zlepšia ubytovacie a hygienické podmienky väznených osôb. Dodal na záver Baláž.

Foto: Ilustračné.

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM