Kultúra

Bratislavská Kunsthalle znovuotvorila výstavu o paradoxoch 90. rokov

Bratislavská Kunsthalle (KHB)/Dom umenia znovu sprístupnila výstavu s názvom Paradox 90. Kurátorské koncepcie v období mečiarizmu (1993 - 1998), ktorú prerušili z dôvodu medzinárodného festivalu Mesiac fotografie.

Ilustračný obrázok k článku Bratislavská Kunsthalle znovuotvorila výstavu o paradoxoch 90. rokov
Zdroj: TASR

„Za prvý mesiac – od 19. septembra, až do jej dočasného uzavretia, 22. októbra (30 dní) navštívilo úvodnú výstavu KHB 4320 ľudí a konalo sa k nej 35 sprievodných podujatí a vzdelávacích programov určených pre rodiny, školy a dospelých,“ Informovala PR manažérka Zuzana Golianová.

Výstava, ktorej vernisážou sa zároveň otvárala KHB, je citáciou, výberom fragmentov ôsmich kurátorských projektov 90. rokov. Koncipovaná je ako pocta kurátorom a výtvarníkom, ktorí počas nepriaznivej politickej situácie na Slovensku reprezentovali trendy súčasného vizuálneho umenia.

„Deväťdesiate roky 20. storočia zostali v tieni umeleckej tvorby, veľkého množstva aktivít a iniciatív, ktoré nasledovali. Pritom však tvoria dosiaľ málo pomenovaný fundament pre mnohé z tendencií súčasného umenia, a zároveň premostenie s tým hodnotným, čo vzniklo ešte pred rokom 1989. Preto sme vybrali práve tento výstavný titul ako prvý pre novovzniknutú bratislavskú Kunsthalle,“ uviedol šéfkurátor KHB Richard Gregor, ktorý spolu s riaditeľom KHB Jurajom Čarným, tvorí dvojicu generálnych kurátorov úvodnej výstavy.

Ďalšími kurátorkami, ktoré reagujú na spomínané obdobie sú Daniela Čarná, Barbora Geržová, Beata Jablonská, Lýdia Pribišová, Mira Sikorová-Putišová, Nina Vrbanová.

„Reflektujú vybrané kurátorské projekty 90. rokov, za ktorými vtedy kurátorsky stáli aj Zuzana Bartošová, Jana Geržová, Petra Hanáková, Mária Hlavajová, Alexandra Kusá, Radislav Matuštík, Zora Rusinová, Katarína Rusnáková, Alena Vrbanová,“ dodala Zuzana Golianová k expozícii, ktorá je rozdelená do ôsmich častí – citácií výstav pod gesciou ôsmich súčasných kurátorov.

Výstava potrvá do 1. februára. Vstup je voľný.

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM