Kultúra

Bratislavská Galéria Z si výstavou a katalógom pripomína 20 rokov činnosti

Výstava s číselným názvom 168 + 2275 / 35 = 20 nie je žiadna hádanka, ale 20-ročná výstavná bilancia bratislavskej Galérie Z. Koná sa na počesť tohto výročia a sú na nej diela významných slovenských a českých autorov.

Ilustračný obrázok k článku Bratislavská Galéria Z si výstavou a katalógom pripomína 20 rokov činnosti
Zdroj: TASR

Podľa výtvarníka a galeristu Viktora Hulíka je to veľmi reprezentatívny výber z tvorby umelcov, ktorí sa podieľali na doterajších výstavách v tejto galérii alebo počas pravidelného letného projektu Socha a objekt.

Z domácich autorov sú to obrazy a objekty, ktoré vytvorili Eduard Antal, Karol Barón, Juraj Bartusz, Štefan Belohradský, Pavol a Danuta Binderovci, Milan a Klára Bočkayovci, Marián Čunderlík, Milan Dobeš, Rudolf Fila, Oleg Fintora, Tibor Hamza, Viktor Hulík, Jozef Jankovič, Michal Kern, Alojz Klimo, Vladimír Kompánek, Viera Kraicová, Juraj Meliš, Ľubo Mikle, Igor Minárik, Peter Roller, Andrej Rudavský, Rudolf Sikora a Miloš Urbásek.

České umenie zastupujú Dalibor Chatrný, Věra Janoušková, Radoslav Kratina a Ladislav Novák.

„Som veľmi pyšný a hrdý na to, že sa nám za celé obdobie podarilo galériu udržať, pretože tie vznikajú a zanikajú. Mnohé, ktoré vznikli po dátume vzniku tejto galérie, už neexistujú, takže je to veľmi, veľmi príjemný pocit, že naša má stále pravidelné výstavy,“ povedal Hulík.

Svoju činnosť začala Galéria Z 28.3.1996 na základe dohody o spolupráci medzi bratislavským Starým Mestom a Agentúrou Artlines, ktorá galériu programovo i produkčne zabezpečuje. Je zameraná hlavne na súčasné výtvarné umenie, slovenských aj zahraničných autorov.

Jej nosnou aktivitou sa stalo každoročné usporiadanie medzinárodnej výstavy Socha a objekt, ktorá vlani už po 20. raz predstavila diela významných slovenských a zahraničných umelcov.

Prečítajte si aj: Spoznajte Bratislavu a jej okolie. Unikátne miesta vám pomôže nájsť nová mobilná aplikácia

Jej špecifikum je v tom, že väčšina diel je umiestnená v bezprostrednom kontakte s divákom, v rôznych lokalitách centra mesta aj interiérových priestoroch spolupracujúcich galérií či zahraničných kultúrnych inštitútov.

Okrem mnohých popredných slovenských výtvarníkov v uplynulých rokoch sme vďaka Galérii Z mohli vidieť diela týchto českých autorov: Jiří Kolář, Václav Boštík, Zdeněk Sýkora, Stanislav Kolíbal, Jan Kubíček, Aleš Veselý, Olbram Zoubek, Eva Kmentová, Vladimír Preclík, Vratislav Karel Novák alebo Jan Saudek.

Tiež renomovaných ďalších zahraničných umelcov, ako sú: Victor Vasarely, Gyula Kosice, Lájos Kassák, Daniel Spoerri, Betty Gold, Nicolas Schöffer, Sonya Delaunay, Eduardo Arroyo, Hugo Demartini, Martin Chirino, Carmelo Arden Quin, Yacoov Agam, Douglas Kirkland, Francois Morellet, Ludwig Wilding, Lászlo Moholy – Nagy, Dóra Maurer, István Haraszty, István Haasz, Gyorgy Jovánovics, András Mengyán, Imre Bak, Roland Goeschl, Kurt Gebauer, Zbigniew Fraczkiewicz, Jan Berdyszak, Reinhard Roy či Jan Pamula.

Ešte viac informácií ponúka rovnomenný katalóg, ktorý obsahuje zoznam všetkých výstav a autorov. Spestrujú ho dokumentárne farebné fotografie.

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM