Nikola Richterová Kultúra

Bratislavská galéria Typo@ars predstavuje výnimočnú jubilejnú výstavu

Výber z tvorby 60-ročných jubilantov Petra Čepca a Martina Srba je na výstave v Galérii Typo&ars v bratislavských Vajnoroch. Olejomaľby a známkovú tvorbu dopĺňajú kolekcie šperkov a maľby na hodvábe od Viery Čepcovej. Toto pestré umenie predstavuje výstava s názvom 20. Obložený klavír.

Ilustračný obrázok k článku Bratislavská galéria Typo@ars predstavuje výnimočnú jubilejnú výstavu
Zdroj: TASR

Bratislavská galéria Typo@ars predstaví diela troch jubilantov. Galéria na okraji mesta vo Vajnoroch organizuje toto podujatie pravidelne vždy na konci roka. Výstava je pre verejnosť voľne prístupná od 9. decembra do 29. marca 2015.

„S Martinom Srbom sa poznáme 40 rokov, keď sme sa stretli na vojenčine v Hradci Královom. Tam sme sa rozprávali o plánoch v civile a Martin mi povedal, že bude tvoriť poštové známky. Odvtedy patrí do okruhu svetoznámej českej ryteckej školy združujúcej také osobnosti, akými sú Schmidt, Jirka, Herčík, Ondráček, Housa, Fajt.“ takto predstavil Peter Čepec tvorbu Martina Srbu.

„Vytvoril vyše sto rytín československých, českých i slovenských známok, tiež cez sto rytín FDC a cenín. Jeho známky vytvorené s grafikmi sa pravidelne umiestňujú na prvých miestach ankety o Najkrajšiu českú poštovú známku aj v medzinárodných súťažiach. Som rád, že je opäť v našej galérii.“* dodal Čepec na sobotnej vernisáži.

Zdôraznili výnimočnosť galérie vo Vajnoroch

Peter Čepec zároveň zdôvodnil vznik tejto galérie na okraji Bratislavy, kam sa s rodinou presťahoval z petržalského sídliska za pokojom aj lepšími možnosťami všestranných umeleckých aktivít. Od roku 1995 časť domu slúži na pravidelné výstavy. Bolo ich 83, z toho 23 medzinárodných s tvorbou 137 výtvarnBíkov. Medzi nimi je vždy koncoročný Obložený klavír.

„V širokom bratislavskom okolí nepoznám podobnú rodinu, ktorá by vo svojom dome robila podobnú obdivuhodnú kultúrnu činnosť pre verejnosť,“ konštatoval kurátor výstavy Bohumír Bachratý, ktorý napísal novú knihu o Petrovi Čepcovi Iné svety. Zároveň predstavil umeleckú tvorbu domácich manželov.

Výtvarník, typograf a galerista Peter Čepec má v prierezovom výbere vyše 30 olejomalieb od roku 1974 po súčasnosť. Obraz Ulica je jeho prvý z voľnej tvorby. Ďalšiu inšpiráciu prezrádzajú názvy Prechádzka zimou, Fialové blues, Hommage a Modigliani, Kremnica, Rodinný portrét, Sen noci svätojánskej, Túžba po lietaní či Keď som chodil do hudobnej školy.

Bratislavská rodáčka Viera Čepcová (1957) sa prezentuje šperkovými kolekciami (náhrdelník a náušnice) Adagio, Čardáš, Humoreska, Polka, Menuet, Serenáda, Aida, Romanca a ďalšími. Vytvorila ich zo striebra, sladkovodných perál, rohoviny, skla, kože a iných materiálov. Praktické diela sú aj šatky a šále z maľovaného hodvábu. Pestrosť jej tvorby dopĺňajú malé ozdobné objekty Lietajúca rybka, Morský vlk, Stroj času a iné.

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM