Aktualizované ts Samospráva

Bratislavčania zúria. Mestskí poslanci navyšujú ťažbu v lesoch

Radosť z uznesenia z roku 2014, ktorým sa znížila ťažba v lesoparku, po včerajšom zasadnutí mestského zastupiteľstva z obyvateľov opadla.

Ilustračný obrázok k článku Bratislavčania zúria. Mestskí poslanci navyšujú ťažbu v lesoch
Zdroj: Zachráňme Železnú studienku

Posledný júnový večer (o 22.45 hod.!) poslanci mestského zastupiteľstva zrušili uznesenie z roku 2014. Týmto uznesením sa znížila ťažba v lesoparku o dve tretiny a malo sa regulovať poľovníctvo.

Poslanci v bode 51. Koncepcia rozvoja Mestských lesov v Bratislave 2016 – 2018 – doplnená schválili doplňujúci návrh uznesenia navrhnutý poslancom Milanom Jamborom a zrušila Uznesenie č.1798/2014 zo dňa 23. 10. 2014.

Nahnevaní Bratislavčania

Informácia medzi Bratislavčanmi okamžite vyvolala znepokojenie. Sociálne siete sú zaplavené nahnevanými vyjadreniami, hovorí sa aj o petícii a proteste.

„Ako je toto možné? Ako si môžu niečo dovoliť len tak zrušiť ešte k tomu v tichosti?“ pýta sa rozčarovaný Bratislavčan na sociálnej sieti.

Nezávislí poslanci z Naša Bratislava na svojej sociálnej sieti napísali: „Primátor so svojím ansámblom skúšajú trpezlivosť Bratislavčanov viac, ako je zdravé. Pod rúškom noci včera zrušili uznesenie z roku 2014 o ochrane a rekreačnom režime mestských lesov vrátane zníženia ťažby, zákazu áut, obmedzenia poľovníctva a stavebnej uzávery.“

Zachráňme Železnú studienku na svojom facebookovom profile vyzýva ľudí, aby sa pridali a spoločne vyzvali primátora Bratislavy Iva Nesrovnala, aby uznesenie nepodpísal.

„Kto má záujem byť ešte v petičnom výbore za záchranu lesoparku, nech napíše. Vyzveme primátora, aby uznesenie nepodpísal. Poslanci v noci, ako zlodeji a podvodníci, práve zrušili uznesenie z roku 2014 a navyšujú ťažbu v lesoch, povoľujú vjazd vozidiel, umožňujú stavať developerom na Železnej studienke, ničia všetko.“

Poslanci, ktorí chcú ťažiť

Martin Vlačiky, poslanec za Nové Mesto, na svojom facebookovom profile zverejnil mená poslancov, ktorí hlasovali za ťažbu. „Toto sú mestskí poslanci, ktorí chcú, aby sa v lesoparku opäť ťažilo viac. Prosím, dobre si zapamätajte tieto mená 19 poslancov: Černý, Farkašovská, Plšeková, Borguľa, Drozd, Hanulík, Kuruc, Olekšák, Bulla, Ferenčáková, Jambor, Jégh, Káčer, Zatovičová, Augustinič, Greksa, Chren, Svoreňová, Uhler a spomeňte si na nich pri ďalších voľbách.“

Výzva primátorovi

Klub nezávislých poslancov vyzýva primátora Hlavného mesta SR Bratislavy JUDr. Iva Nesrovnala, aby využil svoje zákonné právo a nepodpísal uznesenie, ktorým včera v neskorých nočných hodinách mestské zastupiteľstvo zrušilo obmedzenie ťažby v mestských lesoch, zákaz vjazdu motorových vozidiel na Železnú studienku a stavebnú uzáveru v tomto vzácnom prírodnom území. Bratislava24.sk o tom informoval Jozef Uhler, poslanec Mestského zastupiteľstva Hlavného mesta Bratislavy.

„Išlo o poslanecký návrh, ktorý bol prednesený nedostatočne zrozumiteľne a viacerí poslanci boli uvedení do omylu,“ povedal predseda klubu nezávislých poslancov Jozef Uhler. Takýto postup považuje klub na netransparentný a v jednoznačnom rozpore so záujmami Bratislavčanov a návštevníkov mesta.

Primátor uznesenie nepodpíše

„Uznesenie o zrušení obmedzenia ťažby v Mestských lesoch nepodpíšem. Nesúhlasím s rozhodnutím poslancov, ktorí včera zrušili moje uznesenie z roku 2014. Mestské lesy sú dôležitý verejný priestor Bratislavy, ktorý treba chrániť, a preto sa nemôžeme na všetko pozerať len cez optiku peňazí. Na Mestských lesoch sa nemôže zarábať,“ vyjadril sa primátor.

Správu budeme priebežne aktualizovať

Ťažba v lesoch
7
Galéria
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM