Rôzne

Bratislavčania v tom majú jasno. Americká ambasáda by mala zmeniť miesto

Už zajtra poslanci na zasadnutí Mestskej rady rozhodnú, či predĺžia dobu nájmu pozemkov na Hviezdoslavovom námestí Spojeným štátom americkým. Bratislavčania sa v našom hlasovaní vyjadrili jasne.

Ilustračný obrázok k článku Bratislavčania v tom majú jasno. Americká ambasáda by mala zmeniť miesto
Zdroj: Dnes24.sk

Zmluva o prenájme pozemkov na Hviezdoslavovom námestí bola pôvodne uzatvorená na dobu určitú do februára 2015. Pred uplynutím tejto lehoty veľvyslanectvo požiadalo magistrát o predĺženie tejto zmluvy o 18 mesiacov. Vtedy sa však zdvihla vlna nevôle a proti predĺženiu sa postavili niekoľkí mestskí poslanci aj bratislavská verejnosť.

Napriek protestom a výhradám mestskí poslanci nakoniec predĺženie zmluvy o prenájme pozemkov schválili na svojom zasadnutí 22. mája 2014. Navyše, bez podmienok pre americkú stranu.

Zdá sa, že situácia sa opakuje. V našom hlasovaní sa takmer 96 percent ľudí vyjadrilo proti tomu, aby americké veľvyslanectvo sídlilo aj naďalej na Hviezdoslavovom námestí. Takmer štyri percentá ľudí by naopak, ambasádu ponechalo na svojom aktuálnom mieste.

„Rozhodne budem proti tomu, aby ambasáda aj naďalej sídlila na Hviezdoslavovom námestí. Myslím, že sme boli dosť dlho trpezliví a vychádzali sme americkej strane v ústrety. Je najvyšší čas, aby teraz vyšli v ústrety oni nám a svoj zastupiteľský úrad definitívne presťahovali na iné miesto,“ uviedol pre Bratislava24.sk poslanec Martin Borguľa.

Verejnosti najviac prekáža takmer trojmetrové oplotenie okolo veľvyslanectva, ktoré je dlhodobo prekážkou v celistvosti Hviezdoslavovho námestia a esteticky kazí jeho vzhľad a historickú hodnotu.

O ďalšom zotrvaní ambasády na Hviezdoslavovom námestí budú rozhodovať poslanci už zajtra na zasadnutí Mestskej rady.

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM