Rôzne

Bratislavčania spoznávajú architektúru mesta z čias Márie Terézie

Múzeum mesta Bratislavy druhý ročník svojho vzdelávacieho programu 1000 rokov architektúry venuje 300. výročiu narodenia Márie Terézie.

Ilustračný obrázok k článku Bratislavčania spoznávajú architektúru mesta z čias Márie Terézie
7
Galéria

Rok Márie Terézie

Program je pre dospelých záujemcov a popri vzdelávacom projekte Prechádzky s pánom Marquartom, ktorý je venovaný najmä deťom, je to druhý veľký cyklus na počesť významnej uhorskej panovníčky, ktorá chodievala do Prešporka, ovplyvnila život našich predkov, aj nám všeličo zanechala.

„Keďže je rok Márie Terézie, tak sme urobili zameranie 1000 rokov architektúry v Bratislave na toto výročie. Čiže my chodíme po jej stopách s dospelými, podujatie voláme aj vzdelávanie v uliciach. Mesačné stretnutia robíme v utorky o tretej. Ešte pôjdeme na Michalskú vežu, na hradby, do Kostola Panny Márie a kláštora Rádu sv. Uršule, samozrejme na Bratislavský hrad a do Notre Dame,“ uviedla Beáta Husová z MMB.

U červeného raka

Poznávanie významných historických pamiatok približuje miesta spojené s panovníčkou aj odhaľuje naše dejiny. Účastníci tohto vzdelávania v uliciach už bližšie spoznali premenu gotického Jakubovho domu v sídlo MMB v Starej radnici, premenu paláca Uhorskej komory a sídla uhorského snemu v súčasnú Univerzitnú knižnicu, ktorá ako jeden z mála palácov má záhradu v Starom Meste.

V pláne je poznávanie ďalších objektov a priestorov. Jedinej zachovanej mestskej veži – Michalskej s mostom cez hradobnú priekopu, lekárne U červeného raka postavenej v barbakane veže, hradieb obkolesujúcich kráľovské mesto Prešporok. Tiež výrazný historický ucelený sakrálny komplex v architektúre mesta – uršulínsky kláštor s kostolom, prestavbu Bratislavského hradu za vlády Márie Terézie, aj ňou často navštevovaný kostol a kláštor Notre Dame so Základnou školou Matky Alexie, ktorá pokračuje v dávnej tradícii vzdelávania.

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM