Maros Palesch Rôzne

Bratislavčania si uctili vznik prvej Československej republiky

Deväťdesiate druhé výročie založenia prvej Československej republiky si prišli uctiť k pamätníku M.R.Štefánika a novoodhalenému pamätníku T.G. Masaryka aj zástupcovia Bratislavského samosprávneho kraja (BSK) – predseda BSK Pavol Frešo, podpredsedovia

Slávnostného odhalenia sa zúčastnili aj predstavitelia štátnej správy, miestnej a regionálnej samosprávy, poslanci NR SR, diplomati aj členov záujmových spolkov a združení zo Slovenska aj z Českej republiky. Frešo považuje československú štátnosť za základ dnešnej slovenskej štátnosti. „Som hlboko presvedčený, že keby tu Tomáš G. Masaryk spolu s Milanom R. Štefánikom neboli založili ČSR, tak by sme mali ďaleko vážnejšiu a zložitejšiu cestu k slovenskej štátnosti,“ povedal Frešo počas slávnostného odhalenia pamätníka československej štátnosti pred budovou Slovenského národného múzea na Vajanského nábreží v Bratislave. Socha prvého československého prezidenta Tomáša G. Masaryka nahradila bronzovú sochu leva, ktorú po viac ako 20 rokoch premiestnili minulý rok na iné bratislavské námestie.

„Vieme o známom hesle Nebáť sa, nekradnúť a pracovať v prospech verejnosti, ktoré Masaryk šíril a ktoré je také potrebné aj v dnešných časoch. Masaryk sám hovoril, že štáty žijú z myšlienok, na ktorých boli založené,“ poznamenal Nesrovnal. Zároveň doplnil, že ak sa budeme tejto myšlienky slobody, demokracie a rovnosti držať, aj naša spoločnosť bude kvitnúť a profitovať. Štefánik nám podľa podpredsedu jasne ukazuje, ako sa dvíha a buduje národná hrdosť. „To je pracovitosť vzdelanie a práca v prospech ostatných. To sú vlastnosti, ktoré nám dnes chýbajú a ktoré on už vtedy ukázal, že vedú k úspechu,“ dodal.

Berta vníma nové miesto pre pamätník T.G. Masaryka, kde predtým stál lev, symbolicky. „Myslím si, že táto symbolika hovorí sama za seba, že tu dnes stoji socha T.G. Masaryka, ktorý je aj pre Slovákov významnou osobnosťou. Vďaka nemu vznikla ČSR a vďaka nemu mohla aj slovenská štátnosť neskôr vzniknúť,“ uviedol.

Podľa krajskej poslankyne Magdy Vášáryovej je ČSR súčasťou našej histórie. „Chcem, aby sme si ju zhodnotili, aby sme sa prihlásili ku všetkému dobrému, čo nám priniesla a aby sme sa poučili z toho, čo na tom bolo zlé,“ konštatovala. Zároveň si myslí, že s Masarykom prichádza do Bratislavy slušnosť, dobré mravy, dôraz na vzdelanie ale aj otvorenosť na jazyky.

„Vznik ČSR bol predpokladom na to, aby vôbec slovenský národ existoval, lebo v tých pnutiach, ktoré nastali po 1. svet vojne mohlo ľahko dôjsť k tomu, že SR by sa rozdelilo medzi Maďarsko a Poľsko a o Slovákoch by sa už hovorilo v minulom čase,“ myslí si poslankyňa NR SR Tatiana Rosová. Práve Štefánik s Masarykom zohrali podľa nej v tomto obrovskú úlohu a preto je dôstojné a dobré, aby sme si ich, aj vznik ČSR pripomínali.

Zdroj: BSK

BSK_92_V_CSR
11
Galéria
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM