Rôzne

Bratislavčania sa hanbia za Kamenné námestie. Zmena k lepšiemu má prísť už na jar

Okrem Kamenného námestia sa Bratislavčania najviac hanbia za vlakovú a bývalú autobusovú stanicu. Vyplýva to z prieskumu, ktorý si dala vypracovať spoločnosť Lordship.

Ilustračný obrázok k článku Bratislavčania sa hanbia za Kamenné námestie. Zmena k lepšiemu má prísť už na jar
3
Galéria
Zdroj: Lordship

Začiatkom decembra sme vás informovali, že spoločnosť Lordship plánuje zrekonštruovať schátraný socialistický skvost hotel Kyjev. Spolu s ním chce skultúrniť aj priľahlé Kamenné námestie, ktoré už dlhé roky špatí centrum Bratislavy.

Vykonali prieskum

Preto si spoločnosť Lordship, ktorá vlastní objekt bývalého hotela a niektoré pozemky v okolí, nechala vypracovať prieskum verejnej mienky, v ktorom zisťovali názory obyvateľov na tento zanedbaný verejný priestor. Prieskum vykonala začiatkom decembra agentúra Stem/Mark na vzorke 500 respondentov z Bratislavy.

Výsledky prieskumu ukázali, že za priestor Kamenného námestia a okolie bývalého hotela Kyjev sa hanbí viac ako 80 percent obyvateľov Bratislavy. Horšie na tom je už len Hlavná stanica a bývalá stanica pre autobusy.

Najviac respondentov si želá, aby Kamenné námestie plynulo nadväzovalo na historické centrum, poskytovalo miesto pre služby a zábavu, ale aj oddych a kultúru. Obyvateľom mesta najčastejšie v tomto priestore prekážajú bezdomovci a špina, a taktiež chýbajúce verejné a komunitné priestory.

Výskumný analytik Václav Forst zo Stem/Mark zhrnul výsledky: „Z výskumu je vidieť, že súčasná situácia v okolí Kamenného námestia nie je Bratislavčanom ľahostajná. Aktuálnu situáciu v lokalite pociťujú ako veľmi nepríjemnú a problémovú, ale súčasne veria, že lokalita má veľký potenciál a je nutné ju rýchlo oživiť."

Revitalizácia už na jar

Vytúženú zmenu k lepšiemu má priniesť práve britský investor Lordship v spolupráci s Tescom a hlavným mestom. Plánovaná rekonštrukcia časti Kamenného námestia by sa mala začať už na jar. Autormi jeho novej tváre sú renomovaní architekti z kancelárie A1 ReSpect.

Revitalizácia prinesie viac zelene, nový mobiliár v podobe lavičiek či odpadkových košov. Odstráni nevábne stavby – kiosky, ktoré sa na námestí nachádzajú a skultúrni priestor pred obchodným domom. „Chceme kompletne očistiť toto územie, dať tam nové povrchy, viacej stromov a zelene,“ povedal začiatkom decembra generálny riaditeľ spoločnosti Lordship Rostislav Novák.

Vizualizácia nového Kamenného námestia
3
Galéria
Zdroj: Lordship
Zdroj: bratislava.dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM