KAW Rôzne Správy

Bratislavčania majú fantáziu. Prijali by oživenie fasád panelákov umením

V Petržalke nedávno obnovili veľkoplošnú maľbu na paneláku. Aj stenu domu na Kamennom námestí zmenilo umenie. Zaujímalo nás, ako sa vám páči.

Ilustračný obrázok k článku Bratislavčania majú fantáziu. Prijali by oživenie fasád panelákov umením
8
Galéria

Kamenné námestie má novú tvár. Pohľady okoloidúcich púta 20-metrová stena s maľbou líšky od maďarského streetartového umelca.

Pýtali sme sa, či sa vám tento typ skrášľovania mesta páči. Väčšina odpovedala súhlasne. Len hŕstke našich čitateľov sa maľba zdá príliš moderná a nie veľmi vhodná do centra mesta. Viac ako polovica hlasujúcich by podobné umelecké dielo privítala aj vo svojej mestskej časti.

Ozdobovať vysoké fasády domov umením nie je nijakou novinkou. V Petržalke vzniklo niekoľko hodnotných umeleckých diel už v čase jej výstavby. Okrem toho, že sivé sídlisko spestrili, dalo sa podľa nich aj dobre zorientovať. Na najväčšom sídlisku bolo takýchto malieb sedem. Obrovské plochy fasád, ktoré dosahovali až 450 metrov štvorcových, stvárňovali umelci, ktorých vyberala špeciálna komisia.

Maľba Mier na Osuského ulici

Pred zánikom zachránili jedinú maľbu – bolo ňou dielo Mier autora Jozefa Porubčina. Vďaka viac ako dvojročnej iniciatíve na záchranu maľby sa podarilo dohodnúť so správcovskou spoločnosťou domu a zástupcami vlastníkov bytov, ktorí odsúhlasili možnosť premaľovania diela na novozateplenú fasádu. Realizáciu usmerňoval horolezec Stano Marton, ktorý v roku 1984 dielo osobne maľoval.

Slnečnice na Gessayovej

Ešte pred pár rokmi žiarila na dome na Gessayovej ulici v Petržalke nádherná replika Slnečníc od Vincenta van Gogha. Tá však nemala také šťastie ako dielo Mier a zmizla pod vrstvou polystyrénu.

Maľba s veľkosťou 10 krát 15 metrov bola súčasťou projektu realizovaného Centrom komunitného organizovania. Sústreďovalo sa na úpravu a oživenie architektúry najväčšieho bratislavského sídliska. Podnet k netradičnému skrášleniu dalo holandské veľvyslanectvo, ktoré si chcelo pripomenúť 150. výročie narodenia svojho najznámejšieho maliara.

Bratislava Street Art Festival 2016
17
Galéria
Zdroj: TASR
Zdroj: bratislava.dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM