Adriana Banásová Rôzne

Bratislavčania, chcete poriadne oprášiť lyže? Zamierte smerom na západ

Hoci je zima v plnom prúde, počasie u nás tomu veľmi nenasvedčuje. Mnohé lyžiarske strediská bojujú s nedostatkom snehu, no nájdete aj také, ktorých snehové podmienky sú ako vystrihnuté z „Perinbaby“. My sme jedno také navštívili, museli sme však vycestovať za hranice.

Ilustračný obrázok k článku Bratislavčania, chcete poriadne oprášiť lyže? Zamierte smerom na západ
Foto: Adriana Banásová / Zdroj: Dnes24.sk

V okolí Bratislavy sa vskutku nenachádza množstvo lyžiarskych stredísk, v podstate iba jedno a to Pezinská baba. Úprimne – zjazdovky v tomto stredisku však neuspokoja potreby náročných lyžiarov. Kam sa majú teda Bratislavčania, ktorí túžia po niekoľko kilometrových zjazdovkách vybrať?

Za hranicami je najbližšie

Slovensko ponúka športovcom niekoľko kvalitných stredísk, avšak od hlavného mesta sa nachádzajú pomerne ďaleko, približne tri hodiny cesty autom.

Obyvateľom hlavného mesta sa však núka aj iná možnosť a to namieriť svoju trasu smerom na západ. V Rakúskych Alpách nájdete hneď niekoľko stredísk, ktoré sú od Bratislavy vzdialené maximálne 200 kilometrov. K takým patrí napríklad aj Stuhleck – obľúbené stredisko mnohých Bratislavčanov, ktoré je navyše k našej metropole najbližšie. Boli sme si odskúšať na vlastnej koži, ako sa tam lyžuje.

Jednou z výhod je, že na Stuhleck sa môžete vybrať lyžovať aj „na otočku“, ako sme učinili aj my. Do strediska sme sa autom dostali približne za hodinu a trištvrte. Už za Viedňou bolo badať prvé náznaky snehu a v blízkosti obce Semmering nás už privítala pekná snehová idylka.

Príchod na stredisko spríjemnilo aj ďalšie prekvapenie v podobe bezplatného parkovania. O parkovanie v areáli núdza naozaj nie je, návštevníci môžu využiť kapacitu až piatich parkovísk.

Za kúpou skipasu musíte síce stiahnuť o niečo hlbšie do vrecka, no cena je stále primeraná rakúskym pomerom. Celodenný Skipass pre dospelého kúpite za 40,5 €.

Rozsiahle stredisko disponuje celkovo 24 kilometrami zjazdoviek ľahkej a strednej obtiažnosti. Nechýbajú ani lanovkové sedačky, pomy, svahy pre začiatočníkov a malé deti, či sánkarov.

Kvalitný zážitok z lyžovania dopĺňa aj prekrásna scenéria okolitých hôr. V čase našej návštevy síce počasie nebolo úplne ideálne, no celkový dojem z lyžovania nepokazil ani občasný silný vietor. Zjazdovky boli pokryté dobrou vrstvou snehu a zľadovatených plôch bolo minimum.

Vysokohorská prirážka za jedlo

Ku každej dobrej lyžovačke patrí samozrejme aj dobré jedlo. Po niekoľkých hodinách aktívneho pohybu sme sa rozhodli posilniť sa v jednej z miestnych reštaurácii. Za denné menu sme zaplatili 8,50 eura. Pivo kúpite za 3,50 eura a čaj za 2,20 eura. Na slovenské pomery je to síce vyššia suma, ale vysokohorská prirážka za občerstvenie je bežná aj u nás.

Lyžiarske stredisko Stuhleck má všetko, čo má moderné stredisko obsahovať – dobré zjazdovky, kvalitné služby, krásne prostredie. Pre Bratislavčanov samozrejme predstavuje aj najbližšie dostupné miesto s dlhými zjazdovkami. Miernou nevýhodou sú síce trochu vysoké ceny, no už niekoľko rokov všeobecne platí, že lyžovanie nie je „lacný špás“.

Ako to na Stuhlecku vyzerá si pozrite v našej fotogalérii.

Prečítajte si tiež: Krasokorčuliarska exhibícia: Klauni, džínsové šortky a salto dozadu

Lyžovačka v Rakúsku
10
Galéria
Foto: Adriana Banásová / Zdroj: Dnes24.sk
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM