Správy

Bratislavčania budú smeti sypať pod zem. Pilotný projekt spustia na jar

V novom roku čakajú na Bratislavčanov novinky v oblasti odpadu. Vo vybraných lokalitách budú obyvatelia hádzať smeti do polopodzemných kontajnerov.

Ilustračný obrázok k článku Bratislavčania budú smeti sypať pod zem. Pilotný projekt spustia na jar
12
Galéria

Bratislavská mestská spoločnosť Odvoz a likvidácia odpadu a.s. (OLO) prináša Bratislavčanom niekoľko noviniek. Čakajú na nás polopodzemné kontajnery a pripravené sú aj nové špeciálne zberné vozidlá.

Výhody kontajnerov

„Nakladanie s odpadmi, recyklácia a separácia odpadov je dôležitou oblasťou na ceste k zvyšovaniu kvality života v hlavnom meste,“ povedal na úvod primátor Bratislavy Ivo Nesrovnal s tým, že vytvorenie projektu polopodzemných kontajnerov (MOLOK) bolo jednou z priorít vedenia mesta a spoločnosti OLO.

Polopodzemné kontajnery sú zapustené v zemi. Sú vyrobené v rôznych veľkostiach, do tých najväčších sa zmestí šesťkrát viac odpadu ako do bežných kontajnerov. „Inštaláciou týchto kontajnerov sa šetrí verejný priestor, nevytvárajú sa predpoklady pre špinu, sú ekologickejšie a estetickejšie ako staré kontajnery,“ predstavil výhody polopodzemných kontajnerov primátor.

Kde ich nájdeme

Nové polopodzemné kontajnery budú nainštalované v štyroch lokalitách: na Šancovej a Žižkovej ulici v Starom Meste, na Budatínskej ulici v Petržalke a na Stavbárskej ulici vo Vrakuni. Ako uviedol primátor, pri výbere lokalít zohrávali dôležitú úlohu vysporiadané majetkovo-právne vzťahy alebo dostupnosť pre zvozovú techniku.

Predpokladaný termín realizácie projektu je na jar budúceho roka. Kontajnery budú určené pre zmesový komunálny aj triedený odpad. V súvislosti s novým projektom bolo potrebné zabezpečiť aj nové vozidlo s hydraulickou rukou, ktoré je technicky prispôsobené na vertikálny zber komunálneho odpadu.

Dve nové špeciálne vozidlá

Vozový park spoločnosti OLO sa taktiež rozšíril o dve nové špeciálne zberné vozidlá, ktorých cieľom bude odvážať odpad v lokalite Starého Mesta a v ďalších ťažko dostupných miestach. „Vozidlá budú využívané najmä v podhorských oblastiach alebo v úzkych bratislavských uličkách,“ dodal primátor.

Nové vozidlá sú špeciálne svojou malou šírkou, len niečo viac ako dva metre, vďaka čomu sa dostanú na miesta, kde sa terajšie vozidlá dostávali len s ťažkosťami a vznikali mnohé problémy. Tieto nové vozidlá by sa mali vybrať do ulíc Bratislavy už v najbližších dňoch.

Polopodzemné kontajnery a nové špeciálne vozidlá OLO
12
Galéria
Zdroj: bratislava.dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM